Laatste update 07:48
260

Van Muiswinkel: ‘Het echte harde nare scheldwerk komt allemaal van rechts’

Dat het Zwarte Piet-debat in Nederland aan beide kanten ontspoort is ‘een misverstand’ volgens caberatier en oud-Hoofdpiet Erik van Muiswinkel. In RTL Late Night legt hij uit hoe hij het debat, waar hij als verpersoonlijking van de omstreden figuur nauw bij betrokken was, de afgelopen jaren heeft beleefd:

Er wordt wel heftig gediscussieerd, maar het echte, harde, nare, persoonlijke, smerige scheldwerk, komt allemaal van rechts. Dat kan ik echt in alle eerlijkheid zeggen. Ik heb lang overhoop gelegen met de activisten. Ik zei ‘Zwarte Piet is geen racisme, dat moet je niet zo zeggen. Dat moet je niet op je t-shirt zetten, dan beledig je heel veel mensen die dat absoluut niet zijn. Miljoenen Nederlanders die in de loop van de jaren een keer Zwarte Piet hebben gespeeld.’ […] Van die kant heb ik uitsluitend en alleen nette, beleefde, spijkerharde mailtjes gehad. Ik heb overhoop gelegen met de Stichting Nederland Moet Beter, met Quinsy, noem het maar op. Die discussiëren hard, maar fair en schelden nooit. Maar vanaf het eerste moment dat Quinsy de kwestie op tafel legde, is er op een manier gescholden door de andere kant van Nederland, die alle perken te buiten gaat.

Van Muiswinkel nam vorige week ontslag als Hoofdpiet, na herhaaldelijke weigering van omroep NTR om het omstreden uiterlijk van de pieten aan te passen. In navolging van Van Muiswinkel schreven meer dan honderd bekende Nederlanders een open brief in NRC waarin ze de NTR opriepen afscheid te nemen van Zwarte Piet. Vandaag maakte Joop bekend dat ook Dolores Leeuwin, verslaggeefster van het Sinterklaasjournaal is opgestapt, omdat ze het ‘niet meer aan zichzelf kon verkopen’.

Afbeelding: screenshot RTL Late Night

Geef een reactie

Laatste reacties (260)