44

Van Ojik: ‘Ik deed eigenlijk al jaren niets meer voor de partij’

GroenLinks-fractievoorzitter Bram van Ojik sloeg partijcongressen vaak over en had geen idee dat de Kunduzmissie zo'n issue was in zijn partij

Nadat Jolande Sap de handdoek in de ring gooide werd Bram van Ojik gekozen als nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Hij moet de partij weer uit het slop trekken, waar het na intern ‘gedoe’ en de Kunduzmissie in terecht is gekomen. Alleen een GroenLinkser in hart en nieren kan dat, zou je denken. Maar of Van Ojik bij het accepteren van de functie wist wat zich binnen zijn partij afspeelde, valt te betwijfelen, blijkt nu uit een openhartig interview in dagblad Trouw. Partijcongressen sloeg hij bijvoorbeeld vaak over. En dat die Kunduz-missie zo’n gedoe opleverde binnen zijn partij, was aan hem ook voorbij gegaan.

Bram van Ojik was eigenlijk nauwelijks nog actief binnen de partij, laat hij in het interview weten. In 2008 zat hij nog een commissie voor die de vorige verkiezingsnederlaag moest evalueren, maar daar hield zijn activisme, tot aan de verkiezingscampagne, op. Dat hij een goede staat van dienst binnen de partij heeft, heeft er uiteindelijk toch toe geleid dat hij gekozen werd als nieuwe fractievoorzitter.

Doordat Van Ojik afstand hield van de partij, ging de gehele interne strijd over de Kunduz-missie volledig langs hem heen. Zo zegt hij:

Ik was ook niet, zoals blijkbaar een groot deel van de partij, heel opgewonden over Kunduz. Ik vond het eigenlijk wel een goed idee om die missie te steunen, en dat vind ik nog steeds. Congressen sloeg ik nog weleens over. Was er eigenlijk een Kunduz-congres?

De Trouw-journalist legt Van Ojik vervolgens uit dat er geen congres is geweest, maar dat er wel verhitte bijeenkomsten tussen leden van de fractie en woedende partijleden zijn geweest. Van Ojik vervolgt:

Dat dat in de partij zo’n big issue was, daar ben ik pas dit najaar achtergekomen. Toen ging ik met al die leden praten over wat ze zo dwars zat. Toen was ik wel verbaasd dat zoveel mensen daarover begonnen.

Wellicht dat het voorzitten van de commissie in 2008 uiteindelijk zijn toch vruchten zal afwerpen, want boordevol ideeën over waar het fout is gegaan met zijn partij zit Van Ojik wel. Zo is de partij structureel niet goed in het leggen van een relatie tussen waar mensen mee bezig zijn en het partijprogramma, aldus de fractievoorzitter.

Ook wanneer het gaat om sociale kwesties lukt het de partij niet helemaal om met de tijdsgeest mee te gaan. Van Ojik:

Als het gaat om de sociale kwestie, dan heb je te maken met veranderende omstandigheden. In een bepaalde situatie kun je ermee instemmen dat ontslagrecht wordt aangepast of de WW-duur wordt verkort, maar onder andere omstandigheden ben je daar niet voor. Ons gedachtegoed daarover is gevormd in een periode van hoogconjunctuur.

Trouw: GroenLinks-fractieleider Van Ojik: ‘Partijcongressen sloeg ik vaak over’

Geef een reactie

Laatste reacties (44)