199

Van Persie wil vervolging Facebook-racisten

'Overheid moet optreden tegen racistische Facebook-reacties' ... Kamerlid Marcouch in actie na stroom racistische beledigingen aan Oranje-spelers

Een spontane selfie van international Leroy Fer met zijn collega-internationals Gregory van der Wiel, Kenneth Vermeer, Karim Rekik en Memphis Depay heeft op Facebook tot een stroom van racistische reacties geleid. De voetballers, die zondag tegen Letland spelen, werden uitgescholden voor apen en zwarte pieten nadat de foto was gedeeld door een voetbalsite.

De reacties leidden tot veel protest van onder meer Bekende Nederlanders. Zo twitterde regisseur Martin Koolhoven: “En nog zijn er mensen die beweren dat er geen racisme bestaat in Nederland.” 

De site Voetbalzone distantieert zich van de opmerkingen en heeft de Pacebook-posting verwijderd nadat er verontwaardiging losbarstte. 

Vandaag publiceerden wij een groepsfoto van enkele voetballers van het Nederlands elftal. Wij betreuren, én nemen pertinent afstand van, de racistische reacties die daarop volgden en hebben er derhalve voor gekozen om deze foto te verwijderen. Onze excuses dat er nog mensen zijn die zo respectloos met elkaar omgaan.

Kamerlid Marcouch (PvdA) wil van de ministers van Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten wat zij tegen dergelijk racisme gaan doen.

Deelt u de mening dat de in het bericht aangehaalde uitingen over spelers van het Nederlandse voetbalelftal discriminerend zijn en dat daar tegenover een signaal moet staan waaruit blijkt dat dit niet getolereerd wordt? Zo ja, wat gaat u doen? Zo nee, waarom niet?

Ook wil Marcouch weten of er door de spelers of anderen aangifte is gedaan van de strafbare feiten en of het Openbaar Ministerie de zaak in onderzoek neemt.

Update maandag 11:00

Robin Van Persie, aanvoerder van het Nederlands elftal, vindt ook dat het OM in actie moet komen tegen de Facebookracisten. In de Volkskrant zegt hij:

‘Je moet een voorbeeld stellen. Het is al de zoveelste keer dat dit gebeurt. Wij vertegenwoordigen allemaal het Nederlands elftal, daarin maakt kleur niets uit. Bij ons niet en in het leven mag dat ook niet zo zijn. Ik kan er nog steeds niet bij dat het een item is, we leven in 2014. Het maakt mij heel verdrietig en ik vind het schokkend. Dit mag niet meer, nooit meer, want het slaat nergens op. Het is echt ongelooflijk.’

Update 19.34
De Volkskrant meldt dat het OM een verkennend onderzoek is gestart naar de racistische uitingen op de Facebookpagina na de selfie van de voetballers. 

Het gaat om een oriënterend onderzoek. Het OM verzamelt daarin feiten en onderzoekt wie wat heeft geplaatst. Een beslissing over mogelijke vervolging is nog niet genomen.

Geef een reactie

Laatste reacties (199)