Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Van Rey wilde wel met Teeven kletsen over benoeming burgervader'

  •  
28-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
teeven_01.jpg
UPDATE 'Teeven niet afgeluisterd door stroomstoring' ... Opstelten: Gesprek niet gewist, maar nooit opgenomen
Het telefoongesprek tussen staatssecretaris Fred Teeven en ex-VVD-wethouder Jos van Rey op 20 december 2012 is niet gewist, het is nooit opgenomen. Dat schrijft minister Opstelten van Justitie aan de Tweede Kamer. Door een stroomstoring zouden gesprekken in die periode niet zijn opgenomen.
Update 21.15 Van Rey wilde wel degelijk met zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie overleggen over de benoeming van een burgemeester voor Roermond. Dat blijkt uit documenten van de Rijksrecherche waaruit de NOS donderdag citeert. Van Rey belde op 20 september met iemand in de omgeving van Teeven en vroeg naar de staatssecretaris. In een sms’je aan Van Rey zegt deze persoon:
Beste Jos, Fred Teeven belt jou om 12 uur ivm de benoeming”
De kandidaat over wie Van Rey iets wilde vragen zou Bryan Rookhuizen zijn, die ook Teeven kende.
Eerder Teeven is opgeroepen als getuige in de corruptiezaak rond de Roermondse Van Rey. Als getuige moet hij uitleg geven over wat de twee telefonisch hebben besproken. Dat telefoongesprek zou eigenlijk opgenomen worden, maar tijdens de regiezitting bleek het te ontbreken.
Aftapexpert Wim van de Pol legde woensdag in de Volkskrant uit dat het gesprek niet zomaar verdwenen kan zijn. De Volkskrant schrijft:
Er zou een ‘storing in een module van het tapsysteem’ zijn geweest, waardoor het gesprek als verloren dient te worden beschouwd. Maar het aftapsysteem maakt automatisch melding van storingen: pas op, we nemen nu niets meer op. Daarvan hoort proces-verbaal te worden opgemaakt. Dat laatste is niet gebeurd, erkent het OM, maar geeft daarvoor geen reden.
Volgens Van de Pol is het in theorie mogelijk dat het gesprek is gewist, maar daar zou het systeem dan melding van maken. “Je kunt niet zomaar een gesprek vernietigen. Dat is mogelijk bewijslast, en het wissen laat dus sporen na. Dat komt automatisch in een proces verbaal”, aldus de tapexpert.
Opstelten legt nu in zijn brief aan de Tweede Kamer uit dat er toch sprake is geweest van een storing. Hij schrijft:
Oorzaak van het ontbreken van deze gesprekken in het tapsysteem is een storing in de voeding (stroomvoorziening) van een module van het tapsysteem van de afdeling Interceptie & Sensing. Als gevolg hiervan is van de getapte telefoonnummers in alle onderzoeken die via deze module liepen gedurende 50 minuten in de middag geen enkel tapgesprek (noch audio-opnames noch realtime verkeersgegevens) geregistreerd in het tapsysteem.
Er is dus nadrukkelijk geen sprake geweest van het wissen van gesprekken, maar van een storing die tot gevolg heeft gehad dat ook bij een groot aantal andere taps die via de betreffende module van het tapsysteem liepen in die 50 minuten geen gesprekken zijn opgenomen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.