8

Van Rijn: ‘Iedereen met pgb kan nu declareren’

'Driekwart van de mensen krijgt hun geld binnen 5 dagen' ... Onrust afgelopen dagen omdat tienduizenden mensen met pgb hun geld van de Sociale Verzekeringsbank niet kregen 

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid heeft maandagavond laten weten dat alle houders van een persoonsgebonden budget (pgb) kunnen declareren, ook al hebben ze nog niks gehoord van de SVB of nog geen akkoord op hun papierwerk. De SVB gaat de komende dagen extra hard aan de slag om de achterstanden weg te werken.

De afgelopen dagen ontstond er grote onrust onder tienduizenden mensen met een pgb omdat ze hun zorggeld niet kregen van de SVB. Die is sinds dit jaar verantwoordelijk voor het uitbetalen van de budgetten aan zorgverleners.

Volgens de staatssecretaris krijgt 75 procent van de mensen het geld nu binnen vijf dagen. De rest krijgt zijn geld voor half februari. In schrijnende gevallen kan een voorschot worden aangevraagd. Van Rijn:


Ik begrijp heel goed hoe vervelend het is voor mensen als er onduidelijkheid bestaat. Voor de meeste mensen is dat gelukkig niet het geval. Met de SVB heb ik afspraken gemaakt om die duidelijkheid er snel voor iedereen te krijgen. Maar mensen hoeven daar niet op te wachten. Stuur de declaratie over januari zo snel mogelijk op via de SVB website, email of gewone post. Ook als u nog niets heeft gehoord. De SVB neemt alles in behandeling en zorgt ervoor dat het geld er snel komt.

#pgb alarm
Op Twitter werd afgelopen weekend de hashtag #pgbalarm in het leven geroepen door Marije ten Broeke, moeder van de 11-jarige Pleun, die een progressieve spierziekte heeft. Sinds vorige zomer ging er met de betalingen voor de zorg van haar zoon van alles mis, en toen de betaling van de pgb’s van december begin februari nog eens werd uitgesteld, besloot zij in actie te komen. Binnen een uur was het een trending topic op Twitter en op zondagavond had de hashtag ruim 2,5 miljoen mensen bereikt. Op maandag sloot de PvdA zich aan bij het CDA en de SP om in debat met staatssecretaris van Rijn te gaan, terwijl de PvdA eerst niet voor een debat te porren was, meldt de Volkskrant.

Cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (8)