183

Van Rompuy: Het ergste is voorbij

Update: EU-president was somber over redding euro ... 'Griekse probleem is opgelost' zegt Sarkozy ... Schuldverlichting gaat door ... Land krijgt 130 miljard aan leningen van EU ...

100 miljard euro aan Griekse schulden wordt kwijtgescholden. Dat zijn de Griekse regering en financiële instellingen overeengekomen. Een failliet is daarmee voorkomen want zonder deze deal zou het land binnen een paar weken niet meer aan zijn verplichtingen kunnen voldoen.

De schuldenverlichting maakt de weg vrij voor de tweede noodlening die Europa aan Griekenland gaat verstrekken. Dit keer gaat het om 130 miljard euro.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos maakte vanmorgen bekend dat meer dan 85 procent van de investeerders akkoord gaat met het voorstel van Griekenland om schulden ‘te ruilen’. De obligaties die de investeerders nu hebben, worden ingewisseld voor staatspapier. Dat heeft een lagere waarde en geeft een lagere rente. Door de schuldenruil daalt de waarde van de vorderingen van de schuldeisers met ongeveer 75 procent. De totale Griekse schuld bedraagt nu 206 miljard euro. Aan de deal doet ook het Nederlandse ING mee.

Update 16:00

Volgens de Franse president Sarkozy is het Griekse probleem nu opgelost:

Ik wil graag zeggen hoe blij ik ben dat er een oplossing is gevonden voor de Griekse crisis, die de economische en financiële situatie in Europa en de hele wereld maanden heeft gedrukt.

De Morgen schrijft:

Griekenland heeft een belangrijk obstakel overwonnen, maar zal het nog jaren moeilijk hebben. Dat zegt Peter De Keyzer, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis. Athene kon houders van 83,5 procent van zijn uitstaande schuld bij privé-investeerders overtuigen om in te stemmen met een obligatieruil die de Griekse schuldenberg fors doet inkrimpen.

Reden om te juichen is er nog niet. Nieuw ellende is te verwachten van de Amerikaanse schulden.

Zaterdag 12:45

De Belgische zakenkrant De Tijd schrijft:

Het akkoord met de banken over een herschikking van de Griekse schuld markeert ‘een keerpunt’ in de crisis. ‘De problemen zijn niet voorbij, maar het dieptepunt van de crisis ligt achter ons’, zegt Herman Van Rompuy, de Europese ‘president’, in een gesprek met De Tijd.

Volkskrant: Griekse deal verlichting schulden gaat door

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (183)