62

Van spionage betichte Nederlandse journaliste in Egypte weer vrij

Update: Een opgeluchte Rena Netjes (Parool, BNR) is weer op vrije voeten

Update 16.15 uur: “Ik ben vrij en hiermee lijkt de kous af” Zegt Rena op BNN. Het angstige avontuur is gelukkig met een sisser afgelopen, nu de rechter de verklaring van haar beschuldigers heeft afgewezen.

BNR hoofdredacteur Sjors Fröhlich, Netjes’ opdrachtgever, stuurde een bedankje naar de medewerkers van Buitenlandse Zaken en de ambassade. Minister Frans Timmermans postte het bericht op zijn Facebookpagina.

Update 15.00 uur: Rena heeft inmiddels een heel team van advocaten om zich heen en merkt aan alle kanten dat de inspanningen van de Nederlandse ambassade effect hebben. Ze heeft rustig aan de rechter, die ze omschrijft als een redelijk man, kunnen uitleggen wat er gebeurd is en wacht nu af of hij de verklaring aanneemt van de personen die haar aangaven. Volgens BNR zal de uitspraak niet lang meer op zich laten wachten.

Eerder vandaag:
De Nederlandse journaliste Rena Netjes, werkzaam voor onder anderen BNR en het Parool, is gisteravond gearresteerd in Caïro door bezorgde burgers. Later werd ook haar paspoort afgepakt. Het incident vond plaats terwijl ze een reportage over werkeloosheid aan het maken was.

Op dit moment wordt ze voorgeleid in de rechtbank ‘Tanganq 5’ en beschuldigd van spionage en ‘het opdringen van Europese waarden aan Egyptenaren’. Rena belde even geleden met Radio 1-journalist Bas Altena en liet weten een advocaat nodig te hebben. Ook heeft ze honger.

De Nederlandse ambassade in Cairo is op de hoogte en heeft in een uitgebreid gesprek met Rena toegezegd achter de schermen alles te zullen regelen. De hoofdredactie van BNR staat in contact met de andere opdrachtgevers van Rena om de situatie te bespreken.

De redacties van EenVandaag en BNR spraken ook met Rena, klik op de links om de fragmenten te beluisteren.

Geef een reactie

Laatste reacties (62)