29

VARAgids zoekt documentaire-ideeën

Lezers kunnen idee insturen ... redactie wil het beste plan via crowdfunding realiseren

Een idee begint bij een broodje kaas. Tijdens de lunch zwengelt een collega de DWDD-uitzending van de dag ervoor aan. Tafeldame Fidan Ekiz vertelde over een documentaire over singer/songwriter Chris Whitley (1960-2005), mogelijk gemaakt door zijn fans. Kunnen wij niet zoiets met de gids? Een ambitieus artikel-idee is geboren: de VARAgids gaat een documentaire-idee adopteren. En via crowdfunding proberen om dit idee echt te realiseren.

Dat schrijft de redactie van de VARAgids op haar website. Het initiatief komt op het moment dat documentairemakers worden getroffen door bezuinigingen op het Mediafonds en de Publieke Omroep. U heeft ruim twee weken (tot 27 januari) de tijd om een idee aan te dragen via de site van de VARAgids.

De VARAgids vroeg aan zijn columnisten om ter inspiratie alvast wat ideetjes te lanceren. Onder hen Paul Witteman, Ronald Giphart en Youp van ’t Hek.
Paul Witteman:

De kinderverkrachter en moordenaar Mark Dutroux krijgt elke dag liefdesbrieven. Ze worden gescreend. Soms bieden vrouwen aan hem te helpen ontsnappen en dat heeft de Belgische overheid liever niet. Wie zijn die vrouwen? Wat bezielt hen? Een documentaire kan inzicht verschaffen. Een ander idee, heel anders: ik zou weleens een documentaire over inmiddels volwassen geworden wonderkinderen (kunst, wetenschap, sport) willen zien.

Ronald Giphart

Ik zou wel een documentaire willen zien over Kindjeshaven, Het Utrecht Kindercomité en het Utrechtse Studentenverzet.  Dit was een Utrechtse verzetsgroep die grotendeels door studenten werd geleid. Enkele honderden Amsterdamse joodse kinderen werden via Utrecht doorgesluisd naar de rest van het land. Via de achterdeur wisten ze 150 joodse kinderen in veiligheid te brengen.

Youp van ’t hek:

Ik zou nu eindelijk een documentaire over de selectie van het Nederlands Curlingteam willen zien. Over de selectieprocedure, de verwachtingen, de ambities, de trainingskampen, hun plek op de internationale curlingladder en de uiteindelijke hoop van de bondscoach. De documentaire kan me niet lang genoeg duren.

U ideeën?

Geef een reactie

Laatste reacties (29)