17

Varkensboeren eisen compensatie voor dure bedrijfsuitbreiding

Provincie Noord-Brabant is strengere regels gaan hanteren voor bedrijfsuitbreiding. Varkensboerenvakbond stapt naar de rechter

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) begint een rechtszaak tegen de provincie Noord-Brabant. Ze hebben extra kosten moeten maken omdat de provincie strengere regels is gaan hanteren voor bedrijfsuitbreiding.

“De regels leiden tot hogere kosten, die met het huidige systeem volledig bij de veehouders worden neergelegd. De concurrentiepositie van de Brabantse varkenshouders wordt zo ernstig verzwakt”, staat vandaag in een verklaring.

“Brabant legt bovenwettelijke eisen op zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De NVV betwist dan ook dat alle regels overeind kunnen blijven”, aldus secretaris Frank Donkers tegen het AD.

De NVV ziet belang in de rechterlijke procedure omdat boeren in andere provincies de ontwikkelingen in Brabant op de voet volgen. De zuidelijke provincie heeft een zogenoemde zorgvuldigheidsscore voor veehouders ontwikkeld. Veehouders die aan alle wetten voldoen, krijgen een 6. Om aan bedrijfsuitbreiding te kunnen doen moeten de boeren een 7 scoren en dat kan alleen door het behalen van extra punten met bijvoorbeeld het reduceren van de uitstoot van ammoniak, stank en fijnstof.

De provincie staat naar eigen zeggen in haar recht extra hoge eisen aan de boeren te stellen. Een adviseur van de provincie ziet  een goede afloop van het proces tegemoet.

cc-foto: Carl Jones

Geef een reactie

Laatste reacties (17)