195

Varoufakis: ‘Wat er schuilgaat achter de bizarre beschuldiging van landverraad’

Varoufakis: 'De Griekse media zijn in handen van de oligarchie en zijn niet van plan te stoppen'

Begin juli kondigde de voormalig minister van Financiën,Yanis Varoufakis, in een tweet zijn vertrek aan als minister. Hij verliet toen met opgeheven hoofd het politieke toneel. Amper een maand later wordt hij, door Griekse media, beschuldigd van landverraad, hij reageert nu voor het eerst op deze beschuldigingen meldt De Wereld Morgen donderdag

In een verklaring die Varoufakis na zijn vertrek deed uitgaan, als minister van Financiën van de Syriza-regering, zei hij:

Ik zie het als mijn plicht om Alexis Tsipras te helpen om het kapitaal dat de Griekse bevolking ons bij het referendum heeft gegeven te verzilveren, op de manier die hem goed acht” ik zal de minachting van de schuldeisers met trots ondergaan. Ik zal premier Tsipras, de nieuwe minister van Financiën en onze regering voluit steunen.

Media offensief
Maar nog geen maand later zijn de Griekse media begonnen met een offensief tegen Varoufakis. Ze roepen namelijk op om Varoufaki te vervolgen wegens landverraad. Hij zou willens en wetens geprobeerd hebben Griekenland uit de eurozone te duwen. Varoufaki reageert hier nu voor het eerst op: 

Het is overduidelijk dat de Griekse regering de plicht heeft de nationale en democratische soevereiniteit te heroveren over alle staatsdepartementen, in het bijzonder die van het ministerie van financiën. Als de regering dat niet doet zal dat ministerie de beleidsinstrumenten verder opgeven, waarvan de kiezers verwachten dat ze worden ingezet voor het mandaat dat ze aan de regering hebben toevertrouwd.

Ook zou Varoufakis, ‘gezondigd’ hebben volgens de Griekse media:

‘Mijn ‘lafhartige misdaad’ zou zijn dat ik, door de collectieve wil van onze regering te verdedigen.

Varoufakis zou bijvoorbeeld de leiders van de eurogroep tegemoet te treden als zijn gelijke die het recht had om NEEN te zeggen en die ijzersterke analytische redenen gaf om de catastrofale logica te weerleggen, aldus Varoufakis. Ook zou hij gedreigd hebben de eurozone te verlaten terwijl hij tegelijkertijd ook het eurogroep plan moest verwerpen. Varoufakis:

“Dat zal Europa immers beschadigen, het zal de euro uit elkaar doen rukken en het zal – bovenal – Griekenland vastketenen aan schulden, gedreven door austeriteit.”

‘Vernieuwende methodes’

Varoufakis geeft toe gebruik te hebben gemaakt van ‘vernieuwende methodes en instrumenten’ om de Griekse crisis te bezweren maar geeft aan dat dit tot doel had om op ‘een efficiënte manier om te gaan met de door de trojka opgelegde verplettering van de liquiditeit (van de banken), en tegelijkertijd uitvoerende de macht terug te nemen die voorheen was misbruikt door de trojka, met de instemming van vorige (Griekse) regeringen’, aldus Varoufaki.

Verder geeft Varoufaki aan dat:

De fiere en eerlijke onderhandelingen die de regering van SYRIZA heeft gevoerd vanaf de eerste dag hebben het openbaar debat in Europa reeds volledig veranderd. Het debat over het democratisch deficit dat de eurozone teistert kan niet meer gestopt worden.

Griekse cheerleaders
Varoufakis meent dat de Grieke de media het blijkbaar niet kunnen uitstaan dat de Syriza-regering zo’n groot succes heeft geboekt en dat ze op deze manier het debat rondom de Griekse crisis met terugwerkende kracht proberen te ‘criminaliseren’. 

Meer lezen over de verklaring van Varoufakis? Klik hier.

Geef een reactie

Laatste reacties (195)