Laatste update 21:12
34

Vastgoedmiljonair financiert twijfelcampagne tegen klimaatmaatregelen

Vastgoedmiljonair Niek Sandmann, in het verleden ook zakenpartner van de omstreden miljonair Erik de Vlieger, steekt een half miljoen euro in Clintel, een stichting die twijfel moet gaan zaaien over het klimaatbeleid. NRC beschrijft de werkwijze van deze club, die gerund wordt door de gepensioneerde hoogleraar innovatiemanagement Guus Berkhout en publicist Marcel Crok, die eerder onder meer betrokken was bij een  klimaatontkennersclub met de misleidende naam De Groene Rekenkamer. Berkhout op zijn beurt is een van de 24 professoren die in De Telegraaf alarm mochten slaan over mogelijke klimaatmaatregelen. Weblog Sargasso legde al eerder fijntjes bloot dat geen van die professoren klimaatwetenschapper is.

NRC constateert dat de bestaande clubs van klimaatontkenners met hun twijfelzaaierij, een methode die ooit is bedacht door de tabaksindustrie om anti-rookbeleid tegen te houden, relatief weinig invloed in Nederland hebben. Hun artikelen komen meestal niet verder dan bekende rechtse publicaties als Elsevier en De Telegaaf.

Daarin zou verandering kunnen komen met het geld van Niek Sandmann voor Clintel, de Climate Intelligence Foundation. Het doel van de stichting, die vrijdag officieel werd opgericht door Guus Berkhout en journalist Marcel Crok, is: „onafhankelijke publieke voorlichting door het hele klimaatverhaal te vertellen en onwaarheden bloot te leggen”, schrijft Berkhout in reactie op een aantal vragen per e-mail. Er wordt nog gepraat met „andere potentiële financiers”, aldus Berkhout – geldschieters uit binnen- en buitenland. Wie dat zijn, laat hij in het midden.

De krant gaat te rade bij Jan Paul van Soest, die in 2014 De twijfelbrigade publiceerde over de desinformatiecampagnes van de klimaatontkenners in Nederland. Volgens Van Soest komt Clintel neer op oude wijn in nieuwe zakken. “Ik zie een groep oudere heren die de stand van de wetenschap niet accepteren.” Hij sluit echter niet uit dat vanwege het grote geld de club in staat zal zijn de publieke opinie te beïnvloeden. En daar is het allemaal om te doen, zodat de politiek niet zal durven overgaan tot de noodzakelijke maatregelen.

cc-foto: Jason

Geef een reactie

Laatste reacties (34)