Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veel erfgenamen in geldnood na erfenis

  •  
28-04-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-16364950.jpg
Huis uit erfenis onverkoopbaar: Erfbelasting en hypotheekrente zorgen voor torenhoge kosten ... CDA stelt kamervragen
Mensen die een huis erven, zijn vaak duizenden euro’s per jaar kwijt doordat ze in de vastzittende woningmarkt het huis niet verkocht krijgen. Ze moeten niet alleen de hypotheekrente betalen, maar ook onder meer erfbelasting. De erfenis wordt op die manier een flinke kostenpost.
Uit een NOS-enquête onder notarissen bleek vandaag dat een toenemend aantal erfgenamen in geldnood komt door een erfenis. Naar schatting is het aantal erfenissen waaruit een schuld komt met ongeveer 25 procent gestegen.
CDA-kamerlid Omtzigt heeft kamervragen aangekondigd. Voor erfbelasting kan nu nog twee jaar uitstel worden aangevraagd. Volgens Omtzigt moet die termijn worden verlengd naar drie jaar. Net als de notarissen ziet Omtzigt ook voordelen aan het principe van ‘beneficiaire aanvaarding’. Nu is het zo dat een erfenis automatisch wordt verkregen, tenzij iemand duidelijk aangeeft dat niet te willen. De notarissen vinden dat de wettelijke norm moet worden dat erfgenamen de nalatenschap onder voorwaarden aanvaarden. Het voordeel is dat ze niet plotseling met enorme lasten worden geconfronteerd.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.