36

Veel fraude in Nederland? Onzin, zegt Nationale Ombudsman

98 procent van de Nederlanders deugt gewoon ... Overheidscampagne over fraude is niet nodig

Volgende week start de overheid een campagne over fraude, maar volgens de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer is die campagne helemaal niet nodig.

Brenninkmeijer, zegt dat er in Nederland veel minder fraude wordt gepleegd dan de overheid ons nu doet geloven. De Nationale Ombudsman besloot zich erin te verdiepen toen de overheid een paar maanden geleden in een spotje waarschuwde dat als ouderen gaan samenwonen er bepaalde regels gelden voor het aanvragen van AOW. Brenninkmeijer:

Ik moest de opgevraagde cijfers drie keer narekenen maar er kwam toch echt uit dat de fraude maar 0,0001 procent was. Ook studenten frauderen veel minder dan gedacht. En het opsporen van fraude kost juist heel veel geld.

Brenninkmeijer is van mening dat het prima gaat in Nederland en dat 98 procent van de burgers gewoon deugt. Hij wijst erop dat de criminaliteitscijfers dalen en dat in Nederland zelfs gevangenissen leegstaan waar we Belgische gedetineerden opvangen. Ook zegt hij dat de fouten bij de Bulgarenfraude het gevolg van een klein lek waren: “het systeem werkte op zich goed.”

Volgens de ombudsman komt ontevredenheid over de overheid bij Nederlanders vooral voort uit het gevoel dat ze niet serieus worden genomen. Het beeld dat mensen alleen maar tevreden zijn als ze hun zin gekregen hebben, vindt hij onzin. “De boete vinden ze vaak terecht, de manier waarop ze behandeld worden niet.”

Eerder deze week maakte RTL Nieuws nog bekend dat Nederlanders massaal met toeslagen frauderen door zich bijvoorbeeld op een ander adres in te schrijven. De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken (NVVB) ziet in het hele land allerlei inschrijvingen die niet kloppen. Volgens de vereniging worden kinderen vaak op een ander adres ingeschreven dan waar ze wonen. Er worden zelfs kinderen ingeschreven die helemaal niet bestaan. Volgens RTL is die fraude veel groter dan de Bulgarenfraude die eerder dit jaar aan het licht kwam. Staatssecretaris Weekers van Financiën liet weten dat hij met grote gemeenten in gesprek is om de toeslagenfraude aan te pakken. Maar verder is het volgens hem vooral een zaak voor de minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk, die over de bevolkingsadministratie gaat. Binnenlandse Zaken ziet dat anders en legt de bal bij Weekers.

CC foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (36)