17

Vegan streaker strikes again

Peter Janssen verstoort opnieuw stierengevecht... Nederlander held Spaanse dierenrechtenbeweging... Protest tegen Toro de la Vega...

De Nederlander Peter Janssen, beter bekend als de ‘vegan streaker’, is hard op weg de held te worden van de Spaanse dierenrechtenbeweging. Voor de tweede keer in een week tijd tijd wist hij een stierengevecht te verstoren. Zijn protest haalde alle Spaanse media.

Een week geleden drong Janssen de arena van Mérida binnen tijdens een stierengevecht. Hij werd toen hardhandig afgevoerd en bracht een nacht op het politiebureau door. Gisteren wist de ‘vegan streaker’, die niet alleen zijn blote bovenlijf, maar ook een Spaanse vlag had beschilderd met slogans als ‘Stop de marteling’ en ‘Stop Toro de la Vega’, de arena van Valladolid binnen te komen.

Hij protesteerde hier niet alleen tegen de reguliere stierengevechten, maar met name tegen het jaarlijkse Toro de la Vega-festival dat deze week wordt gehouden in Tordesillas. Bij dit eeuwenoude spektakel wordt een stier losgelaten en opgejaagd door ruiters en mannen te voet die hem met speren proberen te doden (foto). Diegene die de stier uiteindelijk de fatale steek toebrengt, mag zijn testikels afsnijden en daarmee door de stad paraderen. Spaanse dierenrechtenactivisten protesteren al jaren tegen deze bloedige traditie. 

De ‘vegan streaker’ werd in Nederland vooral bekend doordat hij in 2008, gekleed in slechts een tangaslip, een uitzending van Paul de Leeuw verstoorde. Maar zijn activisme ging verder. In 2010 werd hij veroordeeld tot een cel- en taakstraf omdat hij 2500 nertsen had vrijgelaten uit een fokkerij. Zijn acties in Spanje krijgen ruim aandacht en veel bijval op de Facebookpagina van dierenrechtenorganisatie PACMA

Geef een reactie

Laatste reacties (17)