3

Veilig daten met een keurmerk is mission impossible

Datingsites krijgen 'Keurmerk Veilig Daten' … maar gaat dat wel helpen?

Wie wel eens date via internet weet het als geen ander: het is geen pretje op datingsites. Natuurlijk, ergens op dat wereldwijde web surft de ware liefde rond, maar zie hem maar eens te vinden tussen de honderdduizenden profielen waar ook nepprofielen tussen staan, waar players en getrouwde mannen rondwaren op zoek naar seks en waar oplichters proberen je geld afhandig te maken. Om van de keuze van de datingsite maar niet te spreken: het is lang niet altijd duidelijk hoeveel je moet betalen en wat de voorwaarden zijn.

Het Keurmerk Veilig Daten dat op initiatief van de Consumentenbond is bedacht, moet daar een einde aan gaan maken. Het eerste keurmerk voor datingsites is bedacht om gebruikers te verzekeren dat de datingsite betrouwbaar en klantvriendelijk is. Volgens Lex Boost van de datingsite Pepper is dat hard nodig omdat er de afgelopen jaren veel sites zijn bijgekomen. Boost in Trouw:

Er is een wildgroei ontstaan met meer dan 500 datingsites. Die zijn niet allemaal even netjes, dus het is goed om het kaf van het koren op deze manier te kunnen scheiden.

De negen aangesloten sites hebben met elkaar een aantal afspraken gemaakt. Ze moeten moeten goed bereikbaar zijn voor klachten van gebruikers en ook de abonnementsvoorwaarden worden aangescherpt:

Gebruikers kunnen hun profiel snel verwijderen en op de website staat duidelijk vermeld hoeveel een abonnement kost en hoe je dat kunt opzeggen.


De datingsites die het keurmerk vanaf januari volgend jaar krijgen zijn Relatieplanet, Pepper, PARSHIP,  Lexa, Match4me, e-Matching, 50plusmatch, Paiq en eDarling.

Oplichting

Een ander voorwaarde om het keurmerk te mogen dragen, is het optreden tegen oplichting. Lex Boost van Pepper:

Elk profiel wordt bij ons handmatig gecontroleerd en zodra we zien dat er meerdere profielen met dezelfde naam of foto zijn aangemaakt, verwijderen we het. Uit betalingen met creditcards kunnen we ook veel opmaken.Toch blijft het lastig om alle problemen te voorkomen. Boost vertelt in Trouw het verhaal van een Amerikaan die na een aantal e-mails met een meisje voorstelde naar Nederland te komen, maar op het vliegveld belde dat zijn portemonnee was gestolen en of zij geld over wilde maken voor een ticket.

Ook de sluwe players, mannen die er een sport van maken zoveel mogelijk vrouwen te veroveren (en andersom), zijn er met extra regels moeilijk uit te vissen. Die kun je alleen maar met boerenverstand proberen uit de weg te gaan. Daar is geen keurmerk tegenop gewassen.

EditieNL neemt vanaf woensdag de proef op de som met de Grote Online Datingtest: met als uitgangspunt de vraag of je met een keurmerk ook echt een leuke, betrouwbare date vindt. Het programma probeert het uit met drie vrijgezellen en kijkt of ze straks samen of alleen kerst vieren.

CC foto: 1000 anuncios de publicidad y más…

Geef een reactie

Laatste reacties (3)