102

‘Verbeet moet normen en respect actiever bewaken in Kamer’

Update: Ook oud-Kamervoorzitter Weisglas uit kritiek

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders (SMN) schrijft in een brief aan Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet of ze voortaan de ‘normen en respect’ actiever wil bewaken in de Kamer. SMN reageert hiermee op de uitspraken van PVV-voorman Geert Wilders die onlangs stelde dat PvdA-leider Cohen ‘Nederland dertig jaar heet laten volstromen met islamitisch stemvee’.

Update 14:00

Oud-Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) deelt de kritiek op het gebrek aan optreden door Verbeet meldt De Pers:

,,Het is zeer ongebruikelijk om je over je opvolgster uit te laten, maar ik ben geschokt dat er binnen het hoogste orgaan in onze democratie gesproken wordt over ‘islamitisch stemvee’. Op basis van het reglement van orde had de voorzitter kunnen verzoeken om beledigende woorden terug te nemen”, aldus Weisglas woensdag.


Volgens SMN-voorzitter Azarkan heeft Verbeet als bewaker van respectvolle omgangsnormen in het huis van de democratie nagelaten deze normen te bewaken. Een woordvoerder van de voorzitter stelt echter dat hoewel op basis van het Reglement van Orde de voorzitter een Tweede Kamerlid dat beledigende uitdrukkingen gebruikt kan vermanen en in de gelegenheid kan stellen de woorden terug te nemen, dit normaal niet de gang van zaken is. De voorzitter kan het beledigende Kamerlid zelfs het woord ontnemen voor de rest van dat debat, maar ook dat gebeurt zelden tot nooit.

De Volkskrant schrijft:

In de praktijk ligt het initiatief echter niet bij de voorzitter, aldus een woordvoerder. Op basis van een ongeschreven afspraak geldt in de Kamer dat een lid de belediging aan de kaak moet stellen bij de voorzitter. Als blijkt dat ook andere fractievoorzitters de uiting als beledigend zien, kan de voorzitter ingrijpen. Roemer had er dus verstandiger aan gedaan niet weg te lopen.

De Volkskrant: ‘Verbeet had islamitisch stemvee niet moeten pikken’

Geef een reactie

Laatste reacties (102)