Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbeter de wereld, verander je lettertype

  •  
28-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Lettertypes300.jpg
Hoe een simpele verandering kosten omlaag brengt en het milieu verbetert
De letter E is de meest gebruikte letter van ons alfabet. Bedenk eens hoe vaak deze letter wordt geprint en hoeveel inkt daarvoor nodig is. Misschien heb je er nooit bij stil gestaan, maar deze vraag hield de veertien jarige Amerikaanse scholier Suvir Mirchandani bezig toen hij manieren bedacht voor zijn school om het milieu te verbeteren en kosten te besparen.
Natuurlijk weet iedereen dat je dubbelzijdig moet printen en papier moet recyclen. Maar beseffen we ook dat, door een ander lettertype te gebruiken, we veel kosten kunnen besparen? Mirchandani ontdekte dat inkt duurder is dan een gemiddeld Frans parfum en rekende uit wat zijn school kan besparen door over te gaan op een ander lettertype. Daarbij onderzocht hij wat de meest voorkomende lettertypes van zijn school waren. Vervolgens testte hij de hoeveelheid inkt die nodig was voor een bepaalde letter, woog ze en gebruikte een handig hulpmiddel dat precies uit kan lezen hoeveel inkt er is gebruikt.
Het lettertype Garamond kwam als beste uit de test. Voor zijn school zou dat een kostenbesparing betekenen van 24 procent, wat neerkomt op 21.000 dollar per jaar.
Maar daar stopte zijn berekening niet. Hij keek verder en rekenende uit dat de Amerikaanse overheid, die jaarlijks 467 miljoen dollar aan inkt besteedt, 30 procent zou kunnen besparen, ofwel 136 miljoen dollar. Als alle staten van Amerika zouden overstappen, wordt er nog eens 234 miljoen bespaard.
Ondanks zijn jonge leeftijd weet Mirchandani hoe moeilijk is het gedrag van mensen te veranderen, maar hij zal zijn uiterste best doen om er voor te zorgen zijn project slaagt.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.