Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Verbied risicovolle megabanken'

  •  
26-01-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
wouterkoolmees_klein.jpg
D66-Kamerlid Wouter Koolmees over de nationalisatie van SNS:
'We dachten dat we slapend rijk konden worden, dus dat deden we ook'

Er moet een verbod komen op risicovolle megabanken. Dat zegt financieel woordvoerder Wouter Koolmees van D66 zondag in het televisieprogramma Buitenhof naar aanleiding van het evaluatierapport over de nationalisatie van SNS Reaal.
Deze week verscheen het rapport over de nationalisatie van SNS. De belangrijkste conclusie van dat rapport was dat het toezicht van de Nederlandsche Bank en het ministerie van financiën onvoldoende is geweest. De nationalisatie van SNS Reaal kostte de staat 3,7 miljard euro.
In Buitenhof van zondag blikte financieel woordvoerder van D66 Wouter Koolmees terug op die periode en keek hij naar nieuwe risico’s en gevaren voor de financiële sector. Koolmees vindt dat er een wettelijk verbod moet komen op risicovolle megabanken. Dat is de enige manier om een nieuw debacle als met de nationalisatie van SNS opnieuw te voorkomen. Koolmees: ‘We dachten dat we slapend rijk konden worden, dus dat deden we ook.”
Niet alleen Koolmees van D66 wil dat er in de toekomst strenger opgetreden gaat worden, ook andere partijen zijn voor scherpere regels. In het rapport doet Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de belofte om binnen enkele weken met voorstellen te komen om de regels rondom het ingrijpen bij banken aan te scherpen.
Het is niet de eerste keer dat zo hard wordt geoordeeld over de missers bij de nationalisatie van SNS. Bij het onderzoek na de kredietcrisis door de parlementaire enquêtecommissie De Wit werd ook geconcludeerd dat de toezichthouder niet juist had gehandeld. Toenmalig DNB-president Nout Wellink verdedigde zich destijds met het argument dat de nationale toezichthouder te weinig middelen had. Nu stelt de evaluatiecommissie dat DNB en het ministerie van Financiën de staatssteun aan SNS hadden moeten aangrijpen om meer grip te krijgen op de bank. Er is altijd veel kritiek geweest op de nationalisatie van SNS, die kritiek laait met het nieuwe rapport weer op.
Aukje de Vries (VVD) zegt in NRC :
Het toezicht van DNB in die tijd is veel te licht geweest. Eigenlijk kan gezegd worden dat het gefaald heeft.”
Ook de PvdA is kritisch over de Nederlandsche Bank. Henk Nijboer (PvdA):
DNB heeft te gemakkelijk en zonder zelf goed onderzoek te doen een verklaring van geen bezwaar afgegeven.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.