3

‘Verbijsterd’: Nederlandse Dagbladpers leest de krant niet

Journalistieke blunder pontificaal op cover jaarverslag

Het is geen uitgave waar reikhalzend naar wordt uitgekeken, het jaarverslag van de Nederlandse Dagbladpers, de branche- en werkgeversvereniging van dagbladuitgevers. Maar dit jaar is er een heuse rel rond ontstaan. Oorzaak? De NDP, die zich altijd beklaagt over dalende oplagecijfers, blijkt zelf niet de krant te lezen.

Door redactie Joop

Bart Brouwers, oud-hoofdredacteur van Spits, bemerkte vanochtend als eerste dat er iets vreemds aan de hand is met de cover van het jaarverslag van de dagbladuitgevers. Hij twitterde:

Geen grap: op de cover van het NDP-jaarverslag staat in een doordruk-krantenbericht dat Fontys de slechtste opleiding journalistiek heeft.

En inderdaad. Op een artistieke bewerking van een pagina uit de Volkskrant staat een top 3 van beste en slechtste hogescholen in Nederland. Bij de slechtste? ‘Tilburg, Fontys, journalistiek’.

Is dat bedoeld als kritiek op de journalistenopleiding? Een hint dat ze het beter moet doen omdat met zulk slecht onderwijs de dagbladbranche in versnelde vaart richting de afgrond afgaat?

“Wat zegt u?” zegt Loes Schriks van de NDP. “Staat dat er? Even kijken. O ja, het staat er.”

Was dat niet de bedoeling? Heeft niemand dat dan gezien?

“Nee. Het is de artistieke interpretatie van een kunstenares. We hebben daar verder niet naar gekeken. We bemoeien ons daar ook niet mee.”

“Ik ben verbijsterd,” zegt Wiel Schmetz, directeur van de getroffen Fontys Hogeschool Journalistiek. “Niet alleen omdat ze zoiets op de cover zet maar vooral ook omdat het niet waar is. Het gaat om een bijlage van de Volkskrant waar veel over te doen is geweest. De krant had indertijd op eigen houtje een top 3 samengesteld op basis van de Keuzegids Hoger Onderwijs. De auteur van die gids had ze nog gewaarschuwd dat niet te doen omdat het nooit een juist beeld oplevert.

We zijn dan ook helemaal niet de slechtste, integendeel. Ze hadden niets gecheckt. Tot overmaat van ramp hebben ze ons in een ander artikel ook nog eens verwisseld met Zwolle. De ombudsman is er aan te pas gekomen en de krant heeft het boetekleed aangetrokken. En nu dit. De hele dag wordt er al over getwitterd. En natuurlijk juist door studenten die bij ons af zijn gewezen.”

Wat gaat u doen?

“Ik ga maar eens met de NDP praten. Wij hebben hier op school een speciale afdeling voor ze: de fact-checkers.”

 foto’s: Bart Brouwers

Geef een reactie

Laatste reacties (3)