33

Verbod op kiloknallers in Tweede Kamer afgeknald

Geen meerderheid voor plan PvdA en ChristenUnie om kiloknallers te verbieden

De PvdA en de ChristenUnie wilden de verkoop van stuntvlees – ook wel bekend als kiloknallers – aan banden leggen. Staatssecretaris Van Dam (Economische Zaken) liet in een reactie direct weten net als zijn voorganger Sharon Dijksma, niet te geloven in een verbod. Overleg met de sector heeft weliswaar tot op heden niets opgeleverd, maar dat zou de juiste weg zijn. Een meerderheid in de Tweede Kamer schaart zich nu achter Van Dam.

Omdat overleg het afgelopen jaar geen enkel resultaat heeft geleverd, diende de PvdA alsnog een voorstel in om tot een verbod van de verkoop van kiloknallers te komen. Dierenrechtenorganisaties als Wakker Dier voeren al langer bewustwordingcampagnes, in de hoop een einde te kunnen maken aan de praktijk. Soms is vlees zelfs goedkoper dan kattenvoer, het geeft je te denken over het leven dat de dieren geleid moeten hebben. Milieuclubs voeren aan dat het welzijn van de dieren bij de productie zwaar onder druk staat.

PvdA-Kamerlid Sjoera Dikkers voegde daaraan toe dat ook de gezondheid van mensen in het geding is. Toch gingen alleen de SP, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50PLUS, fractie Klein en de Groep Kuzu/Öztürk mee met de motie. Niet genoeg voor een meerderheid.

De Volkskrant: ‘Kiloknaller’ mag blijven in supermarkt

cc-foto: Pieter Musterd

Geef een reactie

Laatste reacties (33)