52

Verbod op shortselling moet markten herstellen

Handelaren twijfelen aan maatregelen in Frankrijk, Italië, Spanje en België

In Italië, Spanje, Frankrijk en België geldt sinds vrijdag een tijdelijk verbod op shortselling. De Europese marktautoriteit ESMA heeft dat donderdagavond bekend gemaakt. De maatregel is in het leven geroepen om de financieel markten te laten herstellen.

Shortselling houdt in dat geleende aandelen verkocht worden, om later tegen een lagere koers weer opgekocht te worden en teruggegeven worden aan de eigenaar. Handelaren hebben dus baat bij een dalende koers, wat de koers uiteindelijk nog meer doet zakken. NOS schrijft dat ‘sommige handelaren mogelijk de koersen proberen te laten dalen door geruchten en onjuiste berichten te verspreiden’.

Aan het begin van de financiële crisis in 2008 werd shortselling ook tijdelijk verboden. De maatregel pakte toen vooral nadelig uit voor durfinvesteerders als hedgefondsen. In Amerika staan ze niet te juichen om de maatregel. Ze vrezen dat ook zij nu een (tijdelijk) verbod in zullen moeten stellen. Financiële historici zijn bovendien van mening dat het tijdelijke verbod op shortselling niets zal uitmaken.

Kenneth S. Rogoff in de New York Times:

Het verbod op shortselling riekt echt naar wanhoop. Dit is hun plan om de euro-crisis op te lossen? Ik bedoel, dit zal hen niet veel tijd geven.” Volgens Rogoff is een dalende koers niet het grootste probleem. De schuldenproblemen zouden zijn ontstaan door de stress op het systeem, die gecreëerd is door de bankencrisis. 

Robert Sloan verklaart dat het verbod op shortselling getuigt van een gebrek aan vertrouwen, wat uiteindelijk exact het tegenovergestelde is van wat de markt nodig heeft. “Het is een crisis van vertrouwen.”

New York Times: Four European Nations to Curtail Short-Selling

Trouw: Voorlopig verbod op short-selling in EU-landen

Geef een reactie

Laatste reacties (52)