Laatste update 15:26
18

Verbod op vegetarische producten met vleesnamen in Frankrijk

Woorden als groentensteak, vegaworst of sojamelk behoren in Frankrijk binnenkort tot de verleden tijd. Het Franse parlement heeft een amendement aangenomen waardoor slechts nog productverwijzingen naar het originele dier zijn toegestaan. Handelaren die zich niet houden aan de nieuwe wet, lopen kans tegen een boete van maximaal 300.000 euro aan te lopen. Dit meldt de Franse editie van Huffington Post.

Jean Baptiste Moreau, de parlementariër die het amendement indiende, laat op twitter weten waarom hij de nieuwe richtlijn belangrijk vindt. Hij zegt onder andere bang te zijn dat consumenten denken echt vlees te eten terwijl het product van andere ingrediënten gemaakt is.

Ook in Nederland speelt de kwestie. In januari 2017 stelt de VVD Kamervragen over vegetarische producten met vleesnamen. In oktober van datzelfde jaar krijgt dit een vervolg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit verbiedt De Vegetarische Slager nog langer productnamen te gebruiken waardoor het kan lijken of er toch vlees of vis wordt gebruikt. Het ging daarbij om productnamen als ‘visvrije tonyn’, ‘kipstuckjes’ en ‘gerookte speckjes’.

De NVWA nuanceert de uitspraak later. Het ging niet om de producten in supermarktschappen, maar over de aanduidingen op de website van De Vegetarische Slager.

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (18)