88

Verborgen fortuinen en hun eigenaren onthuld

VIDEO Franse president opnieuw in verlegenheid ... Namen bij de geheime bankrekeningen in belastingparadijzen ... Wie zijn die gelukkige eigenaren van gezamenlijk 32 biljoen dollar?

Wie zijn de eigenaren van de vele verborgen miljarden? Door een lek van miljoenen documenten van de Britse financiële industrie zijn hun namen en de bedragen die zij op geheime rekeningen bijeen hebben geharkt nu onthuld. Onder hen zijn presidenten, grootkapitalisten, de dochter van een beruchte dictator en een Britse miljonair die ervan wordt verdacht bezit voor zijn ex-vrouw verborgen te houden. Dat schrijft de Britse krant The Guardian donderdag.


Het informatielek, ongeveer 2 miljoen e-mails van en naar voornamelijk de Britse Maagdeneilanden, kan grote gevolgen hebben voor de bloeiende business die het wegsluizen van geld naar belastingparadijzen is geworden. The Guardian schrijft dat er naar schatting 32 biljoen dollar is weggezet op geheime rekeningen.

Franse president mogelijk in problemen
In Frankrijk zag de beheerder van campagnefondsen en goede vriend van president Hollande zich gedwongen om een Chinese zakenpartner bekend te maken. Dat juist Jean-Jacques Augier geld blijkt te hebben verstopt op de Kaaiman Eilanden zal Hollande bijzonder slecht uitkomen, zo schrijft de Franse editie van The Huffington Post. De president is momenteel al in verlegenheid door de ophef rond zijn minister van Financiën, die twintig jaar lang een geheime Zwitserse bankrekening had en daar herhaaldelijk over loog. 

Hollande beloofde bij zijn aantreden een ander soort bestuur dan zijn voorganger Sarkozy, een dat de oren minder zou laten hangen naar het grote geld. De president verklaarde het grootkapitaal zelfs tot grootste tegenstander. Een strijd die hij amper een jaar later al lijkt te hebben verloren. Het is de vraag of het toch al gehavende imago van de socialist Hollande deze klap te boven kan komen.

Onderzoeksjournalistiek
De namen van de belastingontduikende grootkapitalisten zijn onthuld door een samenwerkingsverband van onderzoeksjournalisten in Groot-Brittannië en de VS, het Washington-based International Consortium of Investigative Journalists. Ook The Guardian is hierbij betrokken. De resultaten van het onderzoek zullen de komende week worden gepubliceerd.

Meer bij The Guardian: Identities of the rich who hide cash offshore

Foto-cc: PhD9

Geef een reactie

Laatste reacties (88)