Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Verbruik duurzame energie stagneert

  •  
27-04-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Greenenergy_300.jpg
Kabinet krijgt nu al de energierekening gepresenteerd
In vergelijking met 2009 heeft Nederland in 2010 meer energie verbruikt. Dat komt door de strenge winter, maar ook door de afname van het verbruik van biobrandstoffen voor het wegverkeer. In 2009 was het duurzame energieverbruik van het totaal echter nog 4,2 procent. In 2010 was dat nog maar 3,8 procent.
Het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) had eind vorige zomer al geadviseerd te stoppen met het bijmengen van biobrandstoffen in gewone benzine en diesel omdat daardoor de CO2 uitstoot niet minder is.
Voor de biobrandstof die langzaamaan lijkt weg te vallen, komt echter niets in de plaats. Een zorg die het PBL al had zien aankomen. Zij voorspelde dat door de economische crisis het lastiger zou worden om te investeren in schone technieken. Ze vreesde dat de stijgende lijn niet wordt voortgezet. En zo blijkt.
GroenLinks pleit voor een Deltawet om investeringen in groene energie op de lange termijn vast te leggen, maar het kabinet ziet van vanwege de recessie af van duurzame investeringen op de lange termijn.  

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.