177

Verdachte Boston gepakt

Update: Verdachten zijn twee broers ... Eén verdachte gedood

De 19-jarige jongen die verdacht wordt van het plegen van een aanslag op de Boston Marathon waarbij drie doden vielen en meer dan honderd mensen gewond raakte, is na een urenlange klopjacht gepakt. Volgens president Obama moet nu onderzocht wat de motieven waren van de terroristen. De 26-jarige broer van de jongen, tevens mede-verdachte, kwam vrijdag bij een confrontatie met de politie om het leven. Daarbij werd ook een politieman doodgeschoten en raakte een andere agent zwaar gewond.


Update zaterdag 09:45

De NOS meldt:

De 19-jarige Dzjochar Tsjarnajev werd rond 02.45 uur Nederlandse tijd aangehouden in een woonwijk van de voorstad Watertown, waar hij zich in een boot in een achtertuin had verscholen. Bij de confrontatie met de verdachte is geschoten, volgens de politie. Tsjanajev werd gevonden na een tip van een buurtbewoner in Watertown. Die had een bloedspoor gezien bij de boot die in de tuin was gestald.

De verdachte is per ambulance afgevoerd.

In Watertown bij Boston vieren bewoners de arrestatie uitbundig. Urenlang moest iedereen binnen blijven terwijl de politie jacht maakte op de terreurverdachte. 

De politie werd overal in de stad toegejuicht. Toen er een reeks politieauto’s voorbij kwam rijden, begon een menigte meteen te klappen. “Goed gedaan, jongens!”, riep iemand naar de wagens.

UPDATE

De identiteit van de verdachten van de aanslag in Boston is bekend gemaakt. Het betreft twee broers uit Tsjetsjenië. Dat meldt NRC Handelsblad. NRC schrijft:

“De voortvluchtige verdachte van de bomaanslagen op de marathon van Boston heet Dzjochar A. Tsarnaev. De verdachte die vandaag werd gedood bij de klopjacht is zijn broer Tamerlan Tsarnaev. Dat heeft persbureau Reuters bevestigd gekregen.

De twee broers waren al zeker een jaar woonachtig in Cambridge, in de staat Massachusetts. De jacht op de verdachte is nog steeds bezig. Inwoners van Boston worden dan ook nog steeds verzocht binnen te blijven. Bedrijven zijn gesloten, zo ook de universiteit  van Harvard. Een politieagent raakte dodelijk gewond in het vuurgevecht met de overleden verdachte, een ander verkeert in kritieke toestand.

Gisteravond besloten de broers een avondwinkel te overvallen, waarna een vuurgevecht met de politie plaatsvond. Daarbij zouden ook explosieven zijn gebruikt. Vervolgens werd een auto gestolen, die inmiddels gevonden is.

AP sprak met de vader van de broers, die zijn voortvluchtige zoon een ‘engel’ noemde, en vertelde dat zijn zoon medicijnen studeert in de Verenigde Staten. De website van Umass Dartmouth lijkt dit te bevestigen. Vrienden van Dzjochar omschreven hem als een populaire, aimabele jongen.

Op dit moment gaan SWAT Teams alle huizen in de buurt af op zoek naar de verdachte. Naburige huizen zijn geëvacueerd. Een mogelijke medeplichtige zou zijn aangehouden en wordt ondervraagd. Ook zou gezocht worden naar een grijze Honda CRV, die ondertussen is gevonden in de wijk Cambridge.

De Boston Globe doet verslag van een chaotische klopjacht op de twee verdachten van de aanslagen in Boston. Politiechef Edward Davies meldt zojuist dat één verdachte is overleden en de ander, die met het witte petje, nog op de vlucht is. Ook zou er een agent gewond zijn geraakt. Een gebied van twintig huizenblokken is afgezet in de wijk Watertown. De politie adviseert bewoners om vooral binnen te blijven.

Volg de tweets van @BostonGlobe voor live updates, of bekijk de livestream van CBS Boston Local.

Eerder:

De Amerikaanse FBI heeft zojuist bekend gemaakt dat er twee verdachten in beeld zijn in het onderzoek naar de aanslag op de marathon in Boston. De dienst heeft bij een persconferentie ook foto’s vrijgegeven van de twee mannen, afkomstig van bewakingscamera’s in de omgeving van waar de bommen afgingen.

Op de beelden is te zien hoe de twee verdachten door de menigte bij de marathon lopen. De FBI vraagt het publiek om informatie over de twee om hen te kunnen identificeren. Het bureau beschouwt het tweetal als bewapend en zeer gevaarlijk. Het wordt mensen ten zeerste afgeraden om de mannen zelf te benaderen.

Bij de aanslagen van maandag kwamen drie mensen om het leven en raakten meer dan 180 mensen gewond.

Meer bij The Huffington Post: Boston Marathon Bombing Suspect Photos Expected To Be Released Thursday

Geef een reactie

Laatste reacties (177)