42

‘Verdachten groepsverkrachting India tijdens verhoor gemarteld’

Volgens advocaat werden de mannen gedwongen urine te drinken en kregen ze stokken in hun achterste gestopt

De advocaat van de verdachten die verantwoordelijk zouden zijn voor de groepsverkrachting en dood van de 23-jarige studente Jyoti Singh Pandey zouden zijn gemarteld na de aanhouding. Zij zullen veklaren dat ze onschuldig zijn, aldus de raadsman.

Manohar Lal Sharma verklaarde tegenover The Guardian dat zijn cliënten gruwelijk zijn mishandeld tijdens de verhoren. De advocaat vertegenwoordigt drie van de vijf mannen die momenteel de doodstraf riskeren.  Volgens Sharma werden de mannen gedwongen urine te drinken en kregen ze stokken in hun anus gestopt. Eventuele bekentenissen zijn volgens de advocaat daarom waardeloos. Een woordvoerder van de politie in Delhi weigert vooralsnog te reageren op de beschuldigingen. 

Hoewel de verdachten op weinig sympathie hoeven te rekenen, is het in India geen uitzondering dat verdachten onder erbarmelijke omstandigheden worden verhoord. Er zou bovendien geen advocaat in de buurt zijn geweest. De wet in India schrijft voor dat alleen bekentenissen in aanwezigheid van een raadsman als bewijs gebruikt kunnen worden in een rechtszaak.

Maneka Guruswamy, een advocaat van het hooggerechtshof wijst op de noodzaak van een eerlijk proces. Hij maakt zich geen zorgen over het bewijs en ziet niet in waarom agenten tot marteling over moesten gaan om de mannen tot een bekentenis te dwingen. Volgens hem is er genoeg bewijs; namelijk de verklaring van het slachtoffer voor ze overleed, de getuigenis van de vriend en DNA materiaal.

The Guardian: Delhi gang-rape accused were tortured by police, lawyer claims

Geef een reactie

Laatste reacties (42)