409

Verenigde Naties onderzoeken Zwarte Piet

Update: Van der Laan toont begrip voor tegenstanders Zwarte Piet - 'Piet met roetveeg goede stap' ... Sinterklaasorganisaties bereid tot metamorfose Piet ... Premier Rutte: 'Zwarte Piet is niet wit, daar kan ik niks aan veranderen' 

De Verenigde Naties zijn onder leiding van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten een onderzoek gestart naar het Sinterklaasfeest. Het gaat daarbij om de vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is.

NRC meldt:

Begin dit jaar stuurden vier rapporteurs inzake mensenrechten, culturele rechten, minderhedenrechten en racisme een brief aan Nederland. Zij hadden “informatie gekregen” dat de traditie van Sinterklaas in de kern racistisch is. En dat Zwarte Piet, “domkop en knecht” die hij is, het stereotype voedt van Afrikanen als “tweederangs burgers”.

De brief van de VN over Zwarte Piet

De Nederlandse regering heeft de vragen van de VN in juli beantwoord en gesteld dat het gaat om een ‘traditioneel kinderfeest’. Er wordt uitgelegd hoe vaak er klachten zijn ontvangen over Zwarte Piet en wat Nederland doet om minderheden te beschermen tegen racisme. De regering stelt dat, anders dan de VN meent, er geen sprake is van plannen om Sinterklaas op te laten nemen in de lijst van Werelderfgoed.

Sinterklaasintocht 2012

Eerder:

Sinterklaas maakt zich ernstig zorgen over de escalatie van het debat over de rol van Zwarte Piet. De organisaties die zich richten op het feest willen overleg voeren over aanpassing van het uiterlijk van de knechten van de sint. De veranderingen zouden geleidelijk doorgevoerd moeten worden. De omslag in het Sintdenken wordt onthuld door NRC. Vooral de bedreigingen aan het adres van critici baren zorgen bij Sint-organisaties. Quinsy Gario, de activist die het Piet-probleem op de agenda zette, werd op de meest vreselijke verwensingen getrakteerd. Die agressie leidt er toe dat veel mensen geen bezwaren meer durven uit tegen de bedenkelijke aspecten van de kindervriend, hoewel die er wel zijn. Een hoorzitting over het kinderfeest in Amsterdam kreeg donderdag politiebescherming. 

Dominee Henk Leegte, voorzitter van het comité dat de Amsterdamse Sinterklaasintocht organiseert, de grootste in Nederland, wil in januari met de belangrijkste organisaties rond de tafel. Volgens anderen is dat te laat omdat het debat nu al uit de hand dreigt te lopen. Leegte stelt daartegenover dat er nu nog te weinig tijd is om veranderingen door te voeren. Hij denkt aan het geleidelijk aanpassen van het uiterlijk. Zo zouden volgend jaar 100 van de 600 Pieten er anders uit kunnen zien. Het gaat daarbij om de kenmerken die het meeste storen: kroeshaar, donkere schmink, dikke, rode lippen en gouden oorringen. Voorzitter Jan van Wijk van het Sint Nicolaasgenootschap kiest de Henry Ford-benadering en zegt over alles te willen praten behalve over de kleur van Piet, die moet zwart blijven.

Update 16.50

De Zwarte Pietenkwestie heeft vrijdag ook de persconferentie van de minister-president gehaald. Rutte zei hierin: ‘Zwarte Piet is niet wit, daar kan ik niks aan veranderen.’

Update 23.00 uur:
In een interview met AT5, geeft de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan aan te begrijpen waarom mensen problemen hebben met Zwarte Piet:

Kijk de Zwarte Piet die een karikatuur is van wat je dan negers noemt in dat verband, met kroeshaar, met dikke lippen, met een spraakgebrek aangezet. Dat is pijnlijk. Ik kan me goed voorstellen dat mensen dat zo voelen.”

De burgemeester benadrukte dat de intentie van de organisatoren van de Amsterdamse Sinterklaasintocht gewoon goed is, maar dat als een deel van de mensen pijn heeft bij de huidige vorm er reden is om de traditie aan te passen. Op de vraag of Van der Laan het een goed compromis zou vinden als Zwarte Piet voortaan enkel een roetveeg op het gezicht zou hebben en geen kroeshaar meer antwoordde Van der Laan dat hij dat een ‘goede stap zou vinden’. Bekijk het hele interview hier.

NRC: Sinterklaasorganisaties bereid tot aangepast uiterlijk Zwarte Piet

cc-foto: Hans v.d. Woldenberg

Geef een reactie

Laatste reacties (409)