24

Vergrijzing slaat ook toe binnen vakbewegingen

Vakbeweging vergrijst zelfs sneller dan de bevolking

Het afgelopen jaar is het aantal vakbondsleden dat 65 jaar en ouder is met 6,8 procent gestegen. De vakbeweging vergrijst daarmee sneller dan de bevolking: daarin is het aantal 65-plussers met 2,3 procent toegenomen. Dat meldt NRC op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Het aantal jongeren dat lid is van een vakbond is dit jaar voor het eerst sinds 1993 gestegen. Zo’n 74 duizend (vier procent) jongeren zijn lid. Ondanks de stijging is het aantal nog aanzienlijk lager dan twintig jaar geleden. Toen was zo’n twintig procent van de jongeren aangesloten bij een vakbond.

Dat het aantal jongeren dat lid is van een vakbeweging belangrijk is, blijkt uit het pensioenakkoord. Jongerenclubs van de VVD, PvdA, D66, GroenLinks en SGP zijn een gezamenlijke actie begonnen tegen het pensioenakkoord van het kabinet, werkgevers en de vakbeweging. Ze eisen een ‘eerlijke stem’ aan de onderhandelingstafel omdat ouderen de komende jaren te veel pensioen uitgekeerd krijgen, waardoor er te weinig overblijft voor de jongeren, aldus de jongerenpartijen.

Minister Kamp heeft aangekondigd in overleg te zullen gaan met de jongeren:

Het is juist mijn bedoeling ook de jongeren van de pensioenfondsen te laten profiteren. Waar het om gaat is deze in stand te houden voor de huidige en toekomstige generaties.

NRC: Vergrijzing van de vakbeweging neemt toe
AD: Kamp: Jeugd betrekken bij pensioenen

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

cc-foto: Arnoud de Jong

Geef een reactie

Laatste reacties (24)