146

Verhagen beloofde Bleker staatssecretariaat

Volgens Ernst Hirsch Ballin wist Bleker op voorhand al dat hij staatssecretaris zou worden. Bleker was hierdoor niet onafhankelijk bij de coalitiegesprekken
… 'In dit kabinet is Wilders de spelbepaler'

Volgens Ernst Hirsch Ballin heeft Henk Bleker in augustus al met Maxime Verhagen afgesproken dat hij staatssecretaris zou worden. Bleker was destijds nog partijvoorzitter van het CDA.

In een interview met de Volkskrant zegt Hirsch Ballin:

Ik ben er niet bij geweest. Maar ik heb het in zo’n vroeg stadium uit zo’n goede bron gehoord, dat ik moet aannemen dat ik op 18 augustus, toen ik met de partijvoorzitter een uitgebreid gesprek voerde over de positie van onze partij, zonder dat ik het wist tegenover iemand zat die toen al kandidaat-staatssecretaris was […] Het is heel ingrijpend om te zien dat dit kan gebeuren in jouw partij. De voorzitter van een diep verdeelde partij moet onafhankelijk zijn in een gesprek over alternatieve coalities. Op het laatste CDA-congres hebben de leden in een resolutie vastgelegd dat een zittende partijvoorzitter niet meer mag overstappen naar het kabinet.

In het grote interview zegt Hirsch Ballin zich bij de persconferentie op 30 juli te realiseren dat Geert Wilders de spelbepaler is. Rutte en Verhagen weerspraken het ‘harde integratie- en immigratiebeleid en law&order’ dat de PVV-leider zou krijgen in ruil voor 18 miljard bezuinigingen niet. “Er was geen sprake van een minderheidskabinet met een open opstelling. De verdeeldheid zou worden verdiept in plaats van overbrugd”, aldus Hirsch Ballin.

De Volkskrant: Hirsch Ballin: Bleker wist al dat hij staatssecretaris zou worden

Geef een reactie

Laatste reacties (146)