58

Verhagen geeft extremistische Israëlische minister royale ontvangst

Lieberman in andere landen niet welkom ... Wilders heeft persoonlijke ontmoeting ... PvdA boos: 'Waarom ultranationalist wel, Dalai Lama niet?' ... 500 Nederlanders roepen op tot gesprek met Hamas

Omstreden hardliner Lieberman wordt officieel ontvangen door minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. Lobby om verder onderzoek naar oorlogsmisdaden tijdens Gaza-oorlog te voorkomen. Ook bezoek aan Kamer.

Advertentie onderhandelingen met Hamas
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Avigdo Lieberman is lid van de extremistische partij ‘Israël Ons Thuis’ en woont zelf in een nederzetting. Hij brengt een vijfdaags bezoek aan Denemarken en Nederland. De minister wil volens de Jerusalem Post lobbyen om het Goldstone rapport over de Gaza-oorlog dat in opdracht van de Verenigde Naties is opgesteld en waarin het Israëlische leger van oorlogsmisdaden wordt beschuldigd van tafel te krijgen. Nederland heeft vorige week in de Verenigde Naties tegen het voorstel tot een verder onafhankelijk onderzoek gestemd, Denemarken onthield zich.

Het bezoek van Lieberman leidt tot prostesten. Zo demonstreren in Nederland woonachtige Israëliers van de actiegroep Gate 48 bij het hotel van Lieberman. Ze beschuldigen en de minister van Buitenlandse Zaken in de Israëlische krant Haaretz van ‘racistische motieven’.

PVV-leider Geert Wilders heeft vanavond een persoonlijke ontmoeting met de minister. Dagblad De Pers meldt:

Volgens Wilders, die Lieberman al langer kent, waarschuwt de Israëlische minister voor ‘het gevaar van de islam’ en strijdt hij ‘een jihad voor het Westen’. Wilders: “Hij heeft standpunten waar je het niet mee eens hoeft te zijn. Ik ben dat vaak wel.

Kamerlid Martijn van Dam is boos over de royale ontvangst door Verhagen. Op Twitter zei hij “Ken je ook de uitspraken van Lieberman over verdrinken van Palestijnen, bombarderen van winkelcentra en atoombom op Gaza?” Van Dam vraagt zich af waarom Verhagen wel Lieberman ontvangt maar eerder de vredelievende Dalai Lama weigerde.

Ook GroenLinks is verbaasd. Kamerlid Mariko Peters:

“Het is onbegrijpelijk dat het voor het Nederlandse beleid niet uitmaakt welke regering in Tel Aviv zetelt, terwijl die regering het allergrootste obstakel is voor vrede. Het is tijd dat de Israëlische regering ook zo wordt bejegend. Een regering met een minister die woont in een nederzetting op de Westelijke Jordaanoever is geen geloofwaardig partner in het vredesproces”

 Vijfhonderd Nederlanders, waaronder de oud-ministers Van Mierlo en Van den Broek  ondertekenden een paginagrote advertentie die gisteren in NRC Handelsblad werd afgedrukt. Daarin roepen ze op tot onderhandelingen met Hamas in plaats van het gewapend conflict voort te zetten.

Lees ook NRC Handelsblad: Omstreden minister uit Israël in Nederland

De minister van Buitenlandse Zaken, tevens leider van de extreemrechtse partij Yisrael Beiteinu (Israël Ons Huis), is bijna nergens ter wereld echt welkom. „Nederland is met de ontvangst van Lieberman een uitzondering in Europa”, zegt Akiva Eldar, politiek commentator van de links-liberale krant Ha’aretz. „In Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk en zelfs Italië moeten ze hem al niet meer. De Franse president Sarkozy heeft zelfs aangedrongen op Liebermans ontslag. Je door hem hartelijk te laten bedanken komt neer op een diplomatiek isolement in Europa.”

UPDATE: Het gesprek tussen Verhagen en Lieberman heeft inmiddels plaatsgevonden. Zie de Volkskrant

Geef een reactie

Laatste reacties (58)