21

Verhagen onder vuur vanwege onveilig Borssele

GroenLinks vindt dat de kerncentrale gesloten moet worden totdat de veiligheid op orde is

Minister Maxime Verhagen heeft maandag Kamervragen binnen gekregen van GroenLinks. De veiligheid van de kerncentrale Borssele is niet op orde terwijl Verhagen altijd heeft gezegd dat Borssele veilig is. Het gaat met name om beveiligingsmaatregelen van het koelsysteem die er in het Japanse Fukushima I voor zorgden dat de reactoren niet meer onder controle gebracht konden worden.


Exploitant van de centrale Elektriciteits Produktiemaatschappij Zuid Nederland (EPZ) maakte zondag bekend dat Borssele vijftien verbeterpunten heeft die voor het eind van dit jaar op orde moeten zijn. GroenLinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren eiste daarop dat de kerncentrale gesloten wordt totdat de veiligheid op orde is, schrijft De Pers.

De noodstroomvoorziening bleek na onderzoek kwetsbaar. Bovendien waren de elektrische aansluitingen onvoldoende bestand tegen water bij overstroming. Ook is volgens Van Tongeren onduidelijk of de noodpompen werken die bij een calamiteit koelwater in de reactor moeten pompen.

De meeste verbeterpunten die EPZ aantrof zijn procedureel, zoals het beter of duidelijker vastleggen van instructies. “Daarnaast zijn er enkele verbeteringen aan de installatie mogelijk, zoals het verbeteren van een elektrische aansluiting op een van de reservekoelmiddelsystemen”, aldus EPZ. Aan het eind van dit jaar wordt de kerncentrale ook nog onderworpen aan een Europese stresstest van het Internationaal Atoom Agentschap.

De Pers: Kamervragen over veiligheid centrale Borssele

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (21)