10

Verhagen wil meer blauw in Afghanistan

Plan D66 en GroenLinks - 50 agenten + 250 militairen beveiliging -  'interessant'

Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen noemt het voorstel van GroenLinks en D66 om 50 politieagenten naar Afghanistan te sturen ‘interessant’. Vanwege de demissionaire status van het kabinet wilde hij verder geen toezeggingen doen.

De agenten zouden Afghaanse collega’s moeten trainen in het kader van de al politiemissie EUPOL, een Europese missie die sinds 2007 tracht een onafhankelijke politiemacht op de been te brengen. Om de veiligheid te waarborgen moeten de vijftig politiemensen begeleid worden door 250 Nederlandse militairen.

Verhagen debatteerde gisteravond met de Kamer over het voorstel. GroenLinks Kamerlid Mariko Peters:

De grootste problemen waarmee Afghanistan kampt zijn straffeloosheid, criminaliteit, en corruptie. Daar zijn civiele politiemensen voor nodig. Een ten onrechte onderbelicht ambt; maar onmisbaar voor de rechtshandhaving en community policing waar de Afghaanse bevolking een grote behoefte aan heeft.

Verhagen zei er ook aan gedacht te hebben maar wil dat de Kamer zelf beslist of er voldoende draagvlak is voor zo’n missie.

De Volkskrant

 Ook minister Eimert van Middelkoop (Defensie) vond de opbrengst van het debat ‘verrassend’. Hij is blij met de ‘nieuw ontwikkelde wil’ om betrokken te blijven in Afghanistan. Ook Van Middelkoop gaf aan dat hij vanwege de demissionaire status van het kabinet niet kan ingaan op het voorstel van GroenLinks en D66. Dat plan zal volgens hem hoe dan ook niets veranderen aan de terugtrekking vanaf augustus van de Nederlandse militairen en hun materieel uit Uruzgan.

cc-foto: isaf media Vrouwelijke politieagenten krijgen training in Kabul, 12 april 2010

Geef een reactie

Laatste reacties (10)