Laatste update 24 mei 2018, 14:40
20

Verhofstadt legt Zuckerberg vuur na aan de schenen in Europarlement

Facebook-baas Mark Zuckerberg moest zich dinsdag verantwoorden tegenover een commissie van het Europees Parlement naar aanleiding van de recente golf aan dataschandalen binnen het sociale netwerk. Net als onlangs voor het Amerikaanse Congres, en talloze keren eerder in het afgelopen decennium, ging Zuckerberg door het stof. Maar onder andere commissielid Guy Verhofstadt liet zich niet zo makkelijk in de luren leggen en schotelde Zuckerberg een paar stevige vragen voor.

Verhofstadt, tegenwoordig voorman van de Europese Liberalen in het Parlement, wilde al direct niets weten van de excuses die Zuckerberg schijnbaar op de automatische piloot maakt. Zo legde hij Zuckerberg voor:

In het afgelopen decennium heeft u nu al 15 à 16 keer sorry gezegd. Maar elk jaar is er wel weer een ander probleem met Facebook. Alleen dit jaar al heeft u zich drie keer moeten verontschuldigen en we zijn nog maar in mei. Bent u überhaupt wel in staat de problemen aan te pakken.

Ook twijfelde Verhofstadt openlijk aan de oprechtheid van Zuckerberg. In zijn verklaring voor het Europees Parlement had de Facebook-baas gezegd de nieuwe Europese privacyregels (GDPR) te respecteren en zelfs verder te gaan dan dat, door die regels wereldwijd toe passen. Maar, zo wierp Verhofstadt Zuckerberg voor de voeten:

Sinds het Cambridge Analytica-schandaal heeft u massaal Europese data van niet-Europese burgers weggesluisd van Europese servers. En dat is tegen de Europese regels.

Ook wilde Verhofstadt weten wat Zuckerberg van plan is te doen voor Europese burgers die het slachtoffer zijn geworden van datamisbruik. Volgens de GDPR-regels moeten die slachtoffers worden gecompenseerd. ‘Gaat u dat doen voor de Europese Facebook-gebruikers?’ wilde Verhofstadt weten. ‘En wat zal het bedrag zijn?’

De stevigste opmerking aan het adres van Zuckerberg bewaarde Verhofstadt echter voor het laatst:

U moet uzelf afvragen hoe u herinnerd wil worden: als een van de drie grote internetpersoonlijkheden naast Steve Jobs en Bill Gates, die onze wereld verrijkt hebben. Of als het genie dat een digitaal monster heeft gecreëerd dat in hoog tempo onze democratieën vernietigt?

Geef een reactie

Laatste reacties (20)