Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Verlaat de hardvochtige neo-liberale euro'

  •  
17-06-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
klamer_300.jpg
[Video] Hoogleraar economie Arjo Klamer adviseert de Grieken uit de Euro te stappen
Griekenland is bijna failliet en in plaats van dat die uitvreters onze saneringsplannen toejuichen, zijn ze massaal aan het demonstreren en steken de boel in de hens. En wie kan dat betalen? Wij natuurlijk. Terwijl het allemaal hun schuld is, want zij hebben de boel getild. Dat is samengevat en gechargeerd het sentiment dat in Noordwest Europa heerst – Nederland voorop. Maar is het terecht? “Nee”, zegt Arjo Klamer, hoogleraar economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Toch gaat dat gebeuren. De regeringsleiders Merkel en Sarkozy komen vandaag met een voorstel om Griekenland en de euro te redden. Dit weekend beslissen alle Eurolanden en het IMF (Internationaal Monetair Fonds)  tot een akkoord voor een nieuwe noodlening. Volgens Klamer kunnen ze niet anders. Maar goed is dat niet. “In feite leggen de noordelijke landen hun cultuur, normen en waarden op aan de zuidelijke. Het is terecht dat de Grieken dat bestrijden.”
Zijn de Griekse protesten terecht? De Grieken hebben er toch zelf een zooitje van gemaakt? “Dat valt niet te ontkennen, maar zuidelijke landen hebben nu eenmaal anderen normen. Wij vinden dat ze maar wat aanrommelen, maar dat is hun manier van leven. Zo gaat dat. En met de euro worden ze ineens geconfronteerd met een hardvochtig neo-liberaal regime waarin alleen de boekhouding telt”, zegt Arjo Klamer.
Arjo Klamer vindt het volkomen terecht dat de gewone Grieken daar tegen protesteren en zich verzetten tegen de immense druk van het IMF en van ons, Nederlanders. Het zijn de gewone burgers in Griekenland die de klappen krijgen, terwijl de elite, de bankiers, de grote ondernemers het redden en gewoon aan hun dure zwembad kunnen blijven zitten.
Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.