15

Vermeend slachtoffer verkrachting Libische troepen naar VS

Iman Al-Obeidi werd donderdag uit Qatar teruggestuurd naar Libië. Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Clinton bemoeit zich persoonlijk met de zaak

De Libische vrouw die vertelde dat ze was verkracht door troepen van dictator Khadaffi heeft Libië verlaten en is nu onderweg naar de VS. Dat zei haar zus zondag. De Amerikaanse krant The Washington Post meldt dat Iman Al-Obeidi zondagochtend uit de Libische stad Benghazi is vertrokken. Het is niet duidelijk waar in de VS ze wordt opgevangen. Wel is duidelijk dat de mensenrechtenorganisatie die haar heeft helpen wegkomen gesteund wordt door de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton.

Iman Al-Obeidi stormde in maart een hotel in de Libische hoofdstad Tripoli binnen waar de internationale pers bijeen was. Ze riep dat ze bij een checkpoint was aangehouden. weggesleurd en verkracht door soldaten van Khadaffi. Nog terwijl ze haar geëmotioneerde relaas hield, werd ze uit het hotel weggevoerd door de Libische veiligheidsdienst. Al-Obeidi verdween. Later dook ze op in Tunesië en Qatar. Uit dit laatste land werd ze donderdag plotseling uitgezet naar haar thuisstad Benghazi. Qatar gaf geen verklaring. 

Al-Obeidi’s zus en moeder vertelden zondag aan persbureau Associated Press (AP) dat ze blij zijn dat ze in de VS de rust en psychologische behandeling zal kunnen krijgen die ze nodig heeft. De laatste dagen zou ze voortdurende angst hebben geleefd dat Khadaffi’s mannen haar alsnog zouden komen vermoorden.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken uitte zorg over Al-Obeidi’s veiligheid toen zij uit Qatar werd weggestuurd. Een mensenrechtenorganisatie van de VN noemde de uitzetting in strijd met internationale wetgeving, omdat Al-Obeidi erkend vluchteling was. Al-Obeidi wilde vanuit Qatar rechtstreeks naar de VS reizen, maar dat kon niet vanwege “logistieke redenen”. 

Lees meer bij The Washington Post: AP Exclusive: Libyan woman who claimed rape by Gadhafi troops traveling to US

Geef een reactie

Laatste reacties (15)