Laatste update 10:40
168

Vernielzuchtige boeren ontvangen bakken subsidie

De boeren die eerder deze week vernielingen aanrichtten in Groningen, kunnen de schade vermoedelijk moeiteloos aftikken. Want hoe zeer ze ook klagen over het gebrek aan respect, in financieel opzicht hebben ze in ieder geval niet te klagen over steun van de overheid, ontdekte Sikkom.

Zo ontving de boer die met zijn trekker de deur van het provinciehuis eruit ramde, vorig jaar meer dan 120.000 euro subsidie, schrijft de Groningse jongerennieuwssite. Ironisch genoeg krijgt de boer bijna 35.000 euro voor ‘klimaat- en milieuvriendelijke landbouwpraktijken’.

Ook de boer die in de trekker zat die op de Vismarkt verschillende hekken omver reed, krijgt ruim 7.000 euro voor de verduurzaming van zijn bedrijf. Daarnaast ontvangt hij ruim 16.000 euro aan ‘basisbetalingsregeling’: directe inkomenssteun zonder verplichtingen.

Eerder dit jaar constateerde de Algemene Rekenkamer dat tweederde van de Europese inkomenssteun gaat naar Nederlandse boeren met een bovenmodaal inkomen. Jaarlijks strijkt de agrarische sector 750 miljoen euro op aan landbouwsubsidies. Boeren met veel grond ontvangen meer dan kleine boeren: er wordt afgerekend per hectare. Daarnaast zijn er nog ‘vergroeningssubsidies’ en subsidies voor jonge boeren.

Zelf nagaan hoeveel subsidie een boer vorig jaar ontving, kan via een handige tool op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Geef een reactie

Laatste reacties (168)