Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Verontwaardiging internet-blokkade Egypte hypocriet'

  •  
23-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Ook in Europa wordt onderhandeld over het verplicht stellen van internetfilters'
In aanloop naar de onlusten in Egypte schakelde het regime het internet uit. De wereld reageerde verontwaardigd. Er werd gesproken over censuur en het inperken van internetvrijheid. Dat deze vrijheid ook in Europa niet absoluut is, blijkt uit een artikel in NRC.next.
Ot van Daalen, directeur van Bits of Freedom, schrijft in een reactie dat ook in Europa onderhandeld wordt over het verplicht stellen van internetfilters. De grootste Nederlandse internetproviders hebben het afgelopen jaar onderhandeld met het ministerie van Justitie om het mogelijk te maken bepaalde websites te blokkeren. Volgens van Daalen is er binnen de politiek brede steun hiervoor:
Dit gebeurt mede onder het bewind van de VVD, maar wordt gesteund door een brede coalitie, van de SP tot het CDA en de PvdA. En ook in Europa wordt op dit moment onderhandeld over het verplicht stellen van filters in alle lidstaten. De Nederlandse regering steunt  de implementatie van dit soort Europese zwarte lijsten.
Zoals het er nu naar uit ziet, krijgen providers in de toekomst de mogelijkheid om op eigen initiatief websites of diensten te blokkeren. Van Daalen:
Soms doen zij dit uit concurrentieoverwegingen: denk aan het blokkeren van YouTube om  eigen televisiediensten te bevoordelen. Soms ook werpen providers een blokkade op  onder druk van derden: denk aan het blokkeren van filesharingverkeer om auteursrechtinbreuk te voorkomen.
In Amerika wordt intussen onderhandeld over een internet ‘kil switch’: de mogelijkheid om internet in één klap uit te zetten. In Nederland wordt deze discussie nog niet gevoerd, maar het is te verwachten dat deze in de toekomst wel zal plaatsvinden.
Tijdens de revoluties in Tunesië het belang van vrij internet nogmaals gebleken. Niet alleen werd er via verschillende sociale media open Egypte is geroepen tot demonstraties, ook kon de wereld de gebeurtenissen in de Noord-Afrikaanse landen bijna onmiddellijk volgen.
cc-foto: Mike Licht

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.