30

Verplicht de buren checken na maandelijkse sirenetest

ChristenUnie wil maatregel tegen gebrek aan sociaal contact 

In Groningen wil de ChristenUnie dat burgers verplicht worden om maandelijks, na het klinken van het testalarm op de eerste maandag, een praatje te maken met de buren. Zo moet voorkomen worden dat mensen in een sociaal isolement belanden. Directe aanleiding is de ontdekking dat een man in Groningen drie jaar lang onopgemerkt dood in huis lag.

#61. Wakker worden van de zon
De lokale fractievoorzitter van de ChristenUnie verklaart tegenover RTV Noord dat er maatregelen genomen moeten worden tegen het langs elkaar heen leven:

Jongman wil proberen iets te doen en komt daarom met het idee om het testalarm te gebruiken als geheugensteuntje voor contact met de buren. ‘Ik weet ook niet hoe we dat moeten regelen. Of ik Arie Slob in de Tweede Kamer moet bellen of dat het hier in de stad geregeld moet worden. Maar ik vind dat we meer naar elkaar moeten omkijken.’ 

Jongman zegt zich te realiseren dat de plicht moeilijk opgelegd kan worden. Het is haar vooral te doen om er voor te zorgen dat het probleem wordt aangepakt.

Het Rode Kruis organiseert telefooncirkels om totale vereenzaming en in de vergetelheid raken te bestrijden. Vrijwilligers kunnen zich daarvoor aanmelden. Deelnemers hebben iedere dag even contact met elkaar.

cc-foto: Nelleke Poorthuis

Geef een reactie

Laatste reacties (30)