28

Verrassing: Dit bier bevat vis

Staat niet op etiket maar zit er wel in: gedroogde zwemblazen van vissen. Proost!

Terwijl veel consumenten zich druk maken om paardenvlees in tal van vleesproducten zijn vegetariërs zijn inmiddels wel gewend aan verborgen ingrediënten. Gemalen kippenbotjes in van die heerlijke supergrote ijsjes op een stokje bijvoorbeeld, of in drop. En rood snoep is vaak rood door de schilden van een bepaald soort kevertje.


Maar het Amerikaanse Smithsonian Instituut wijst op nog een ander verrassend ingrediënt in het Ierse biermerk Guinness: Gedroogde zwemblazen van vissen. In het Engels word het spul dat daarvan is gemaakt isinglass genoemd, een verbastering van het oud-Nederlandse huisenblas, een woord dat zou betekenen dat het om de blaas van een steur gaat. Tegenwoordig spreken we van vislijm. Het goedje wordt gebruikt om het bier te klaren, oftewel het verwijderen van vaste stoffen uit het brouwsel.

Andere biersoorten gebruiken inmiddels alternatieven voor de vislijm. In Belgische en Duitse bieren is het spul meestal niet te vinden vanwege het uit 1516 stammende Reinheitsgebot. Nergens op het etiket van Guinness wordt vermeld dat er vislijm aan het bier is toegvoegd. Het spul kan overigens ook in wijn zitten, de producenten zijn niet verplicht dat op het etiket te vermelden.

cc-foto: Kengo

Geef een reactie

Laatste reacties (28)