4

‘Versiercoach’ toegang tot Australië ontzegd

Vrouw voert succesvol campagne tegen seksistische 'pick up'-artist

‘Pick up’-artists leren mannen hoe ze vrouwen moeten versieren. Onzekere mannen vaak, die bij zo’n zelfverklaard versierwonder aankloppen in de hoop een keer van bil te kunnen gaan. Dat is in ieder geval het doel van de Amerikaanse versiercoach Julien Blanc, wanneer hij zijn mannelijk publiek instrueert. Maar toen hij adviseerde Japanse vrouwen te verleiden door ze “gewoon te grijpen, ze ondertussen afleidend door Pikachu of Pokemon ofzo te roepen”, ging hij bij één vrouw te ver.


Jenn Li, een Chinese vrouw uit Washington in de VS, zag Blanc in een van zijn lessen zeggen dat je “als blanke man in Tokio kunt doen wat je wilt: ik hobbel gewoon over straat, pak gewoon meisjes hun hoofd vast, en gewoon zo, hoofd, pffft op de pik.”

Dat versierpogingen niet per se charmant hoeven te zijn, zag ze ook toen hij bij wijze van versiertruc op vrouwen afstapt en hen bij de keel grijpt én dit ook nog straffeloos deelt in video’s met de hashtag #ChokingGirlsAroundtheWorld. Toen was de maat vol voor Li. Op The Independent schrijft ze: 

Mannen zoals Blanc zorgen voor problemen voor Aziatsiche vrouwen zoals ik. Ik ben Chinees, maar Blanc en zijn soortgenoten kan het niet schelen wat voor soort Aziatische ik ben. Door Aziatische vrouwen vogelvrij te verklaren voor rovende mannen, moedigt hij andere sneue mannen aan ons te misbruiken.

Dus gooide Li zelf een hashtag in de strijd: #TakeDownJulienBlanc. Ze wist eerst niet zo goed hoe ze haar campagne vorm moest geven, schrijft ze, maar na de hashtag belde ze de Japanse ambassade, gaf hem aan, schreef verschillende media aan en begon een petitie op change.org (met al 32.000 handtekeningen).

En dat werkte, want ook in Australië, waar hij op tournee was, vinden ze Blanc niet langer te pruimen. Nadat Li enkele locaties aanschreef waar hij zou optreden werden verschillende bijeenkomsten van hem gecanceld. Tijdens een seminar op een boot liepen mensen langs de kade mee en protesteerden, waarna hij de show en vervolgens zelfs zijn hele tournee afbrak. Als klap op de vuurijl is nu ook zijn visum ingetrokken door de Australische minister van immigratie Scott Morrison. Tegen Sky News zei hij:

De zaak werd bij ons onder de aandacht gebracht en we hebben het onderzocht en deze jongen doorgelicht. Deze man bracht geen politieke ideeën voort, hij promootte misbruik dat denigrerend was naar vrouwen toe en dat is gewoon iets, dat zijn waarden die we verafschuwen in dit land.

Blanc en het bedrijf waar hij voor werkt, Real Social Dynamics (RSD), hebben enkele videos offline gehaald. RSD is een Amerikaans bedrijf dat meerdere versiercoaches de hele wereld over stuurt.

In Nederland zijn ook dit soort versiercoaches actief. Tim Veninga houdt het in vergelijking met de Amerikaanse Blanc nog netjes. Hij vergelijkt vrouwen slechts met honden. Veninga distantieert zich nadrukkelijk van Blanc: “Wat hij doet is verwerpelijk.”

Via @JennLi123 kun je volgen hoe Jenn dit varkentje verder gaat wassen.

The Independent: Julien Blanc exits Australia: ‘Pick-up artist’ has visa cancelled after protests against his ‘abusive’ dating seminars

Foto’s: stills YouTube

Geef een reactie

Laatste reacties (4)