27

Verstandshuwelijk tussen PvdA en GroenLinks voorbij

Lokale afdelingen van de PvdA en GroenLinks werken steeds minder vaak samen... nu als zes politieke 'echtscheidingen' 

De innige romance tussen de PvdA en GroenLinks, waar de afgelopen jaren in veel gemeenten sprake van was, lijkt voorbij. Steeds vaker besluit de PvdA om weer onder haar eigen naam verder te gaan. Dat blijkt dinsdag uit een uitgebreide analyse van dagblad Trouw.

Trouw haalt Noordwijk aan als voorbeeld van de vervreemding tussen beide partijen. Daar waren de partijen, soms ook met D66, samengegaan onder de naam ‘Progressieve Combinatie Noordwijk’. Maar vanaf volgend jaar wordt dat weer ‘PvdA-Noordwijk’, ‘D66-Noordwijk’ en ‘GroenLink-Noordwijk’. 

In steeds meer gemeenten zijn de PvdA en GroenLinks, soms ook met D66, de fagelopen jaren samengegaan in een partij. In 2010 waren er in Nederland 41 samenwerkingsverbanden van de twee linkse partijen. Sommige politici zagen het als een voorbeeld van hoe het moet: niet allemaal op je eigen eilandje gaan zitten, maar de handen ineen slaan en als één progressieve club een sterker tegenwicht bieden.

Maar daar lijken de partijen nu op terug te komen. Op steeds meer plekken kiest de PvdA er weer voor om alleen verder te gaan. Dat komt hard aan bij GroenLinks, zeker nu de partij zo’n knauw heeft gehad en het niet goed doet in de peilingen.

Volgens de rondgang van Trouw is er in zes gemeenten sprake van een ‘gebroken huwelijk’. Jos Klomp van de afdeling Geldrop-Mierlo/Heeze-Leende:

We zien het in meer gemeenten dat het profiel van de partij beter tot zijn recht zou komen in een afzonderlijke fractie. De PvdA verkeert in een overwinningsstemming. Ze probeert te oogsten. Eigenlijk zou de uitslag van de landelijke verkiezing niet mee moeten spelen, het gaat om de inhoud, niet om de korte termijn.

In Noordwijk is de samenwerking PvdA-GroenLinks na twaalf jaar gestopt. Onder andere omdat mensen PvdA wilden stemmen, maar die partij niet op de lijst zagen staan en niet wisten dat de PvdA en GroenLinks samen onder de naam ‘Progressief Noordwijk’ werkten. Maar omdat die samenwerking al twaalf jaar duurde, zou je dat ook een oneigenlijk argument kunnen noemen. Er speelde waarschijnlijk meer: door de verkiezingsoverwinning steeg het aantal leden en die leden wilden liever niet met ‘verliezer’ GroenLinks verder.

Ook landelijk is de samenwerking tussen GroenLinks en de PvdA vrijwel helemaal voorbij. Voormalig GroenLinks-leider Jolande sap werd meerdere malen door Diederik Samsom afgewezen toen ze toenadering zocht. Van de warme relatie die er onder het vorige kabinet was is tussen GroenLinks en PvdA inmiddels weinig over. Een voordeel, blijkt uit het verhaal in Trouw: de partijen zijn overal als goede vrienden uit elkaar gegaan.

Lees het hele verhaal in Trouw.

CC foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (27)