13

Vertrouwde gezichten op PvdA-lijst

UPDATE: Concept-kandidatenlijst bekend ... Jadnanansing wordt woordvoerder onderwijs ... Andere nieuwe binnenkomers: Ambassadeur Desiree Bonis en vakbondsbestuuder John Kerstens

De PvdA gaat de verkiezingen in met vertrouwde gezichten, meldt de Volkskrant. De kandidatenlijst werd vanmiddag om 16.00 bekend gemaakt. De zeventien namen uit de top twintig waren vanochtend al bekend bij de Volkskrant. Veel vertrouwde gezichten dus, maar ook een aantal opvallende stijgers.

Partijvoorzitter Hans Spekman is trots op de lijst:

We zijn erin geslaagd een goede mix te maken tussen ervaring en vernieuwing, tussen jong en oud en tussen man en vrouw. In de top 30 zijn alle twaalf provincies vertegenwoordigd.”

De hoogste nieuwe binnenkomer, op plek negen is Desiree Bonis. Ze was onder meer ambassadeur in Syrië en is nu directeur Afrika bij het ministerie van Buitenlandse Zaken. Na Bonis volgt nieuwkomer John Kerstens, op nummer tien. Kerstens is de voorzitter van vakbond FNV Bouw (118 duizend leden). De jurist is sinds begin jaren negentig actief in de vakbeweging, sinds 2009 als voorzitter van FNV Bouw. Lang gold hij als de gedroomde opvolger van vertrekkend FNV-voorzitter Agnes Jongerius, aldus de Volkskrant.

De Kamerleden die dit voorjaar streden tegen politiek leider Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap van de partij, hebben een hoge plek op de lijst gekregen. Grootste stijger is Tanja Jadnanansing, die in 2010 op plek 28 stond. Zij zal naar alle waarschijnlijkheid woordvoerder voor onderwijs worden. Oudgediende Mei Li Vos komt terug op de 20ste plek. Als lijstduwers kan de PvdA rekenen op Amerikadeskundige Maarten van Rossem en voormalig profvoetballer Mohammed Allach.

Dit is de lijst waarmee de PvdA de verkiezingen in gaat:

1. Diederik Samsom, 1971, partijleider
2. Jetta Klijnsma, 1957, lid Tweede Kamer, daarvoor staatssecretaris
3. Ronald Plasterk, 1957, lid Tweede Kamer, daarvoor minister
4. Tanja Jadnanansing, 1967,lid Tweede Kamer
5. Jeroen Dijsselbloem, 1966, lid Tweede Kamer
6. Mariëtte Hamer, 1958, lid Tweede Kamer
7. Martijn van Dam, 1978, lid Tweede Kamer
8. Frans Timmermans, 1961, lid Tweede Kamer, daarvoor staatsecretaris
9. Désirée Bonis, 1959, directeur Sub-Saharan Africa, oud-ambassadeur Syrië
10. John Kerstens, 1965, voorzitter FNV Bouw
11. Lutz Jacobi, 1955, lid Tweede Kamer
12. Roos Vermeij, 1968, lid Tweede Kamer 

Andere bekenden die op de lijst voorkomen zijn: Econoom Henk Nijboer (13), Ahmed Marcouch (14), , Angelien Eijsink (15,) Myrthe Hilkens (16), diplomaat Michel Servaes (17) en Lea Bouwmeester (18).

Op 30 juni stellen de leden van de PvdA de definitieve lijst vast tijdens het verkiezingscongres in Utrecht.

Volkskrant: Met deze lijst gaat de PvdA de verkiezingen in

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (13)