118

Vervlogen ambities: Oppositie blikt terug op het politieke jaar

Terugkijken Nieuwsuur: het politieke jaar volgens oppositieleiders Pechtold (D66), Roemer (SP) en Van der Staaij (SGP)

Het was een roerig jaar voor kabinet-Rutte II. Het einde van de crisis is nog niet in zicht en het vertrouwen van burgers in de politiek is laag. In Nieuwsuur keken vrijdagavond Pechtold (D66), Roemer (SP) en Van der Staaij (SGP) terug.

Get Adobe Flash
In Nieuwsuur praten de fractievoorzitters over de struikelblokken van het kabinet en de rol van de oppositie daarbij: 

Tijdens de vorige kabinetsperiode verweet de oppositie het kabinet dat de beloofde “uitgestoken hand” er maar niet kwam. Nu is Rutte, wiens kabinet geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, afhankelijk van samenwerking. De oppositie lijkt echter niet erg gewillig om het kabinet te steunen. (..)

Tijdens de formatie is de rol van de Eerste Kamer onderschat, vindt een ruime meerderheid van de senaat. Het kabinet komt 8 zetels te kort. Verschillende keren is het idee geopperd om een nieuwe coalitie te formeren die kan rekenen op een meerderheid in beide Kamers.  (..)

Niet alleen binnen de regeringspartijen VVD en PvdA klinken deze geluiden, maar ook D66-prominenten Roger van Boxtel en Els Borst pleiten voor een tussenformatie. Van Boxtel noemde het in het programma Oog in Oog “niet onverstandig, omdat dit kabinet eigenlijk gewoon 4 jaar moet blijven zitten.” De coalitie voelt vooralsnog niets voor het plan.

Nieuwsuur: Oppositie voeren in tijden van crisis

Geef een reactie

Laatste reacties (118)