94

Vervuilen goedkoper voor energiebedrijven

Bedrijven stoten meer CO2 uit... Crisis maakte emissierechten goedkoper... Productie verhoogd voor export

Energiebedrijven hebben in 2009 het milieu meer kunnen vervuilen voor minder geld. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woendag. De bedrijven hebben meer CO2 uitgestoten dan in het jaar daarvoor, maar de prijs van emissierechten daalde in 2009 flink. Daardoor konden ze uiteindelijk meer uitstoten tegen lagere kosten.

De handel in emissierechten ging in 2005 van start. Bedrijven mogen een beperkte hoeveelheid CO2 uitstoten. Als ze hier overheen gaan, moeten ze emissierechten bijkopen, zo meldt Trouw. Alle bedrijven met een hoge uitstoot, zoals energiebedrijven, moeten hier verplicht aan meedoen. Ze moeten hun CO2-emissies jaarlijks verantwoorden en daarvoor ook steeds voldoende emissierechten inleveren bij de Nederlandse Emissieautoriteit.

Het CBS meldt dat de energieproducenten in 2009 37,7 miljoen ton CO2 mochten uitstoten. Hoewel het elektriciteitsgebruik in dat jaar door de economische crisis was afgenomen, overschreden de bedrijven het quotum met 9,4 miljoen ton. Tegelijkertijd maakte de crisis de emissierechten goedkoper, waardoor de energiebedrijven toch voordeliger uit waren. De productie steeg bovendien, omdat minder elektriciteit werd geïmporteerd en meer werd geëxporteerd.

Lees meer bij Trouw: Energiebedrijven vervuilen meer voor minder geld

en het CBS: Teveel aan CO2- uitstoot kost energiebedrijven minder geld

Geef een reactie

Laatste reacties (94)