28

Vervuiling Nigeria veel erger dan Shell beweert

Olieramp minstens honderd keer zo groot ... Wereldwijd actie tegen misdragingen Nederlandse oliegigant

Een olieramp die de bijna 70.000 bewoners van de Nigeriaanse stad Bodo in 2008 trof was vele malen groter dan Shell beweerde. Een 72 dagen lang lekkende olieleiding zou volgens de multinational geleid hebben tot het weglekken van een hoeveelheid olie ter omvang van 1640 vaten. Een onafhankelijk onderzoek dat is ingesteld op initiatief van onder meer Amnesty International schat de werkelijke verspilling op tussen de 100.000 en 300.000 vaten.


In liters gesproken: Shell beweert dat er 260.000 liter weglekte in het milieu van de Niger delta waar Bodo ligt. De onderzoekers stellen dat het gaat om een hoeveelheid tot 49 miljoen liter.

De reden voor de ruime marge die de onderzoekers in acht nemen is onenigheid over de precieze datum waarop het lek begon. Volgens Shell is dat 5 oktober, volgens de Nigerianen, inclusief de autoriteiten, startte de lekkage op 28 augustus. Overigens duurde het ook na de door Shell genoemde datum nog vier weken voordat de oliemaatschappij een einde maakte aan de lekkage. Het bureau dat het onderzoek uitvoerde heeft filmbeelden van de lekkages geanalyseerd en op basis daarvan berekend hoeveel er gemorst is. Ook de verklaring van Shell dat het lek werd veroorzaakt door saboteurs wordt in twijfel getrokken. Volgens Amnesty speelde sabotage wel een rol maar is die veel kleiner dan de oliegigant beweert. Tachtig procent van de lekkages zou te wijten zijn aan technisch falen. DE rommel is nog steeds niet opgeruimd.

Het is geen toeval dat de cijfers juist nu worden geopenbaard. Deze week wordt er wereldwijd actie gevoerd tegen de praktijken van Shell in de Niger delta, onder meer in de thuisbases van het bedrijf: Nederland en het Verenigd Koninkrijk.

Amnesty International: Shell’s wildly inaccurate reporting of Niger Delta oil spill exposed

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)