80

‘Verzet afdrachtregeling SP groeit’

Ex-SP'ers verwijten partijbestuur onduidelijk en niet transparant te zijn… Verschil in afdracht is groot... Penningmeester: 'Wij verstrekken maatwerk'

Binnen de SP groeit het verzet tegen de afdrachtregeling. Dat schrijft de Volkskrant. Volgens kritische SP’ers en ex-SP’ers wordt de regeling te willekeurig toegepast door het partijbestuur en is deze niet transparant. De SP-penningmeester wijst de kritiek van de hand.

De afdrachtregeling is in het leven geroepen om baantjesjagers te weren.

De regeling:

Gemeenteraadsleden dragen 50 tot 75 procent van hun vergoeding af. Leden van de provinciale staten leggen 50 procent in. Kamerleden, wethouders en gedeputeerden mogen een netto salaris van rond de 2500 euro overhouden, de rest moet in de partijkas. In individuele gevallen kan van de regels afgeweken worden, om bijvoorbeeld inkomensverlies te compenseren.

In de Volkskrant komt onder meer ex-SP’er Anita Oerlemans uit Veghel aan het woord. Oerlemans heeft voor de SP bijna zes jaar in de raad gezeten en hoefde maar weinig af te dragen. Oerlemans:

Toen ik in de raad kwam, was ik werkloos. Daarom hoefde ik minder te betalen. Dat is altijd zo gebleven. Pas na vijf jaar kwam de SP-penningmeester langs: je moet 75 procent afdragen. Je kunt je afvragen: waarom nu pas? Dat is pure willekeur. Waarschijnlijk is er iemand geweest die er slecht tegen kon dat ik dat geld kreeg en de penningmeester heeft wakker geschud.

Haar nieuwe vergoeding: 225 euro per maand, voor zo’n twintig uur werk per week. Oerlemans vond dit onredelijk en stapte uit de partij.

SP-penningmeester Rosita van Gijlswijk wijst in de krant de kritiek van de hand:

Wij verstrekken maatwerk voor inkomensverlies. Mensen die in de gemeenteraad of provinciale staten zitting nemen en daardoor inkomensverlies lijden, bijvoorbeeld doordat hun bijstandsuitkering wordt gekort of doordat ze hun zorg- of huurtoeslag kwijtraken, worden daarvoor tot op de cent gecompenseerd.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (80)