Laatste update 12:24
102

Verzet tegen Trump wordt persoonlijk: woordvoerder uit restaurant gezet, selfie geweigerd

Een restaurant in Virginia heeft Sarah Huckabee Sanders, de perschef van Donald Trump in het Witte Huis, geweigerd te bedienen en haar verzocht de eetgelegenheid te verlaten. Eigenaar Stephanie Wilkinson werd om acht uur ’s avonds thuis gebeld door haar medewerkers dat Sanders aan tafel zat in het kleine restaurant met 26 plaatsen, de Red Hen in Lexington, ruim driehonderd kilometer van Washington. Het personeel was bezorgd en wilde advies, wat moesten ze doen?

Wilkinson besloot te gaan kijken en bedacht onderweg dat de 7000 inwoners van Lexington overweldigend tegen Trump hadden gestemd, bijzonder want de omgeving is juist fervent pro Trump. Ze wist ook dat Sanders werkt voor een naar haar overtuiging “inhumane en onethische” regering en het wreedste beleid openlijk verdedigde. “Ik ben geen fan van confrontatie,” vertelde ze aan de Washington Post. “Ik heb een zaak en wil dat die goed loopt. Maar dit voelt als het moment in onze democratie dat mensen ongemakkelijke beslissingen moeten nemen en in actie moeten komen om hun normen en waarden hoog te houden.”

Sanders bleek in gezelschap van haar echtgenoot en vijf of zes mannen en vrouwen. Het voorgerecht was reeds geserveerd en in de keuken werd al aan de hoofdgerechten gewerkt. In het restaurant werken enkele homo’s, de perswoordvoerder had zelf het beleid verdedigd om transgenders uit het leger te weren. Zoals Sanders ook het beleid om kinderen van hun ouders te scheiden steunde. Dat gaf de doorslag, niet dat Sanders er aeen andere mening op na hield maar verantwoordelijk is voor het beleid. In overleg met het personeel besloot ze Sanders te vragen met haar naar de binnenplaats te komen. Daar legde ze aan Sanders uit dat het restaurant een aantal standaarden hooghoudt, zoals eerlijkheid, medemenselijkheid en samenwerking. En vervolgens vroeg ze Sanders te vertrekken. Die antwoordde: “Dat is goed, ik zal gaan.” Met haar vertrok ook het gezelschap, alhoewel dat niet gevraagd was. Ze hoefden niet af te rekenen.

Alles was beleefd verlopen en Wilkinson wilde er verder geen aandacht aan besteden. Op het notitiebord in de keuken schreef een medewerker voor de ochtendploeg zoals gebruikelijk wat er moest gebeuren, zoals wodka inslaan. En er stond “86 – Sara Huckabee Sanders”. 86 is de codetaal van restaurants voor iemand buitenzetten. Een ober maakte een foto van het bord en plaatste die op Facebook. Dat leidde tot een golf aan reacties.

Er brak een online strijd uit met de bekende methodes. Trump-aanhangers en -tegenstanders kenden de Red Hen respectievelijk 1 en 5 sterren toe op reviewsites als Yelp. Vervolgens plaatste Sanders een tweet:

Volgens critici overtrad Sanders met deze tweet de wet omdat ambtenaren hun middelen niet mogen inzetten voor het uitvechten van particuliere conflicten.

Ook de vader van Sanders, voormalig gouverneur van Arkansas, Mike Huckabee liet zich uit op Twitter:

Eerder deze week werd de minister van Binnenlandse Veiligheid door activisten een nota bene Mexicaans restaurant uitgebonjourd.

Komiek Seth Rogen verklaarde bij The Late Show dat hij geweigerd heeft een selfie met hem te laten maken door Paul Ryan, de leider van de Republikeinen en voorzitten van het Huis van Afgevaardigden. Dat ging in niet mis te verstane bewoordingen terwijl de kinderen van Ryan toekeken. Rogen vertelt er over vanaf 3:50.

Geef een reactie

Laatste reacties (102)