Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Veteranen Dutchbat slepen Staat voor de rechter na 'onmogelijke missie'

  •  
30-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
78 keer bekeken
  •  
2652597111_b3a93c4104_z
Twaalf veteranen van Dutchbat III slepen ruim twintig jaar na de val van Srebrenica de Nederlandse Staat voor de rechter. Ze menen dat de Staat nalatig is geweest en dat er sprake was van ‘een onmogelijke missie’. Volgens de advocaten van de veteranen kan de Nederlandse Staat ‘ernstige nalatigheid en onzorgvuldigheid’ worden verweten.
Dutchbat III was gestationeerd in de Bosnische enclave Srebrenica. De militairen moesten de Serviërs in VN-verband afschrikken, maar dat lukte – eufemistisch gesteld – allerminst. Bijna 8.400 moslimmannen en -jongens werden door de Serven afgevoerd, vermoord en de Nederlandse militairen stonden erbij en keken ernaar. Totaal machteloos, zeggen ze nu.
De rechtszaak lijkt een basis te hebben in de erkenning van minister Jeanine Hennis (Defensie) die tijdens Veteranendag afgelopen zaterdag erkende dat de missie een opdracht was “die – reeds op voorhand – onuitvoerbaar was”. Daarmee erkent de minister expliciet dat de soldaten op een kansloze missie zijn gestuurd, zonder adequaat voorbereid te zijn, zonder over voldoende middelen en capaciteiten te beschikken en met een zwakke informatiepositie, aldus advocaat Michael Ruperti.
Ruperti:
"Ruim twintig jaar lang is Dutchbat III verantwoordelijk gesteld voor het falen van de missie, omdat de regering niet openlijk erkende dat het bataljon willens en wetens op een onuitvoerbare missie werd gestuurd. De twaalf veteranen ondervinden hierdoor onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied."
Advocaat Geert-Jan Knoops verwacht dat nog meer oud-Dutchbatters zich zullen aansluiten bij de twaalf veteranen die de Staat nu voor het gerecht slepen.
Update 1 juli 10.45:
Minister Hennis (Defensie) zegt in verklaring dat ze met haar uitspraak dat de Dutchbatters eigenlijk op voorhand onuitvoerbaar was, niets nieuws heeft gezegd. “Ik heb mijn erkenning en waardering willen uitspreken. Dat verdienen ze.” Hennis verwijst naar het NIOD-rapport uit 2002, waarin ook staat dat de opdracht onuitvoerbaar was. Ook het ministerie van Defensie heeft inmiddels benadrukt dat Hennis niet de eerste is die op deze manier over de missie spreekt. Ook voormalig minister Kamp (Defensie) zou in 2003 bij de parlementaire enquêtecommissie Srebrenica gezegd hebben dat de Dutchbatters een “onuitvoerbare opdracht” hadden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.