96

[Video] Albayrak ‘pragmatisch’ over weigerambtenaren

[Update] Politica betreurt uitspraken ... Nr. 2 PvdA zei in Moraalridders dat ambtenaren geen homo-huwelijk mogen weigeren. Of juist wel?

Nebahat Albayrak, de nummer 2 van de PvdA, liep gisteravond in een interview-val van het EO-duo Tijs van den Brink en Andries Knevel. Ze nam een pragmatisch standpunt in inzake straatcoaches die geen hand willen schudden met vrouwen. Vervolgens trok Knevel die redenering door naar een EO-stokpaardje: religieuze bezwaren tegen homohuwelijken.


De voormalig staatssecretaris Albayrak probeerde haar pragmatische lijn door te trekken. In het eerste deel, een rondje ja-nee vragen, is ze helder over het standpunt ten aanzien van weigerambtenaren. Dat mag niet. Ze herhaalt het standpunt even verderop in het gesprek maar als ze begint uit te leggen wordt het onduidelijk en spreekt ze het partijprogramma van de PvdA tegen. Dat stelt:

De PvdA wil dat homoseksualiteit bespreekbaar wordt in religieuze kringen waar dit traditioneel moeilijk ligt. De PvdA vindt dat geen enkele trouwambtenaar mag weigeren om een homostel in de echt te verbinden.

Op traditionele anti-PvdA-sites als Elsevier en GeenStijl wordt het antwoord van Albayrak als een grote misser gepresenteerd. Joop heeft de bewuste fragmenten uit het programma De Moraalridders achter elkaar gezet. Oordeel zelf.

Update 16:20: Inmiddels heeft Albayrak in een reactie laten weten de uitspraken van gisteren over het homohuwelijk te betreuren. Ze vindt achteraf dat ze te veel ruimte heeft laten ontstaan voor interpretaties.

Als er één onderdeel is in het partijprogramma van de PvdA waar ik achter sta, dan is het wel het schrappen van de weigerambtenaar. Dit heb ik als groot voorstander van homo-emancipatie altijd al gevonden.” 

Geef een reactie

Laatste reacties (96)