15

Video: Dekbed vol dierenleed

Vroege Vogels laat gruwelijke ganzenpluk zien

LET OP! SCHOKKENDE BEELDEN

Hardhandig wordt het dons van de luid snaterende gans gerukt; zijn huid scheurt open, de wond wordt onverdoofd dichtgenaaid. Klaar, volgende gans. Helaas is dat nog altijd de pijnlijke werkelijkheid voor duizenden ganzen.

Get Microsoft Silverlight
Dit blijkt uit nieuw videomateriaal van dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters, dat door het programma Vroege Vogels is uitgezonden. En dat levend geplukte dons kan zomaar in uw dekbed zitten, zonder dat u daar weet van heeft.

De grootste donsproducenten zijn China, Polen en Hongarije. Vooral in Hongarije is het een belangrijke, traditionele bedrijfstak. Belangrijke donsafnemers zijn koude landen als Scandinavië, Engeland, Duitsland én Nederland.

Volgens brancheorganisatie EDFA (European Down and Feather Association)  komt 98% van de donsproductie van dode vogels en slechts 2% van levende ganzen (eenden worden nooit levend geplukt). Dat levend plukken heet oogsten en dat zou een heel natuurlijk, pijnloos proces zijn dat plaatsvindt tijdens de rui van die vogels. Je strijkt de veren er als het ware af, aldus de EDFA.

Onzin, zegt dierenwelzijnsorganisatie Vier Voeters: levende ganzenpluk is een uiterst wrede en pijnlijke bezigheid, die in Hongarije eerder regel dan uitzondering is. Volgens Viervoeters ondergaan jaarlijks bijna 3 miljoen ganzen dit wrede plukregime.

Probleem voor de consument is dat je niet kunt zien waar het dons in je dekbed of donsjack vandaan komt, want er staat niets over op het etiket. Fabrikanten geven ook niet graag inzage in die gegevens, zo bleek uit een recent onderzoek van Vier Voeters.

Europarlementariër Bas Eickhout van GroenLinks  is het een doorn in het oog. Volgens hem is er geen verschil tussen oogsten en plukken, en hij gaat de Europese Commissie dan ook officieel vragen hier nader onderzoek naar te doen. Verder eist hij van de Commissie een keurmerk dat duidelijk maakt dat dons niet afkomstig is van levende ganzen.

Geef een reactie

Laatste reacties (15)